Domáci zemiakový chlieb
Domáci chlebík je veľmi výživný a keď si ho upečiete sama, chutí o to lepšie a máte z toho aj dobrý pocit. Na trhu sú dostať rôzne práškové zmesy, ktoré sa zarábajú s vodou, my Vám však prinášame recept, ktorý neobsahuje žiadne umelé zmesy, je z pravých ingrediencií a jeho cenu sme vykalkulovali aj s energiami na cca 50 centov.
Potrebujeme:
1 kg múka polohrubá
600 ml vody
kvasnice
1 vajce
250 g zemiakov
trochu soli a cukru
kmín, slnečnicové semeno
Postup:
Večer si zarobíme kvások z 200 ml vody, do ktorej pridáme kvasnice, soľ cukor, uvarené zemiaky. Necháme pracovať v hrnčeku celú noc.
Na druhý deň preosejeme múku, pridáme vajce, zvyšnú vodu 400 ml a kvások. Premiesime a pridáme kmín a slnečnicové semená. Nacháme v nádobe kysnúť. Po čase prehnietime a zase necháme kysnúť. Keď je cesto správne nakysnuté, vytvarujeme bochník a dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov. Pečieme asi hodinu, občas potrieme vodou, asi každých 20 minút. Hotový produkt je chutný domáci zemiakový chlieb. Dobrú chuť!