Dolce far niente: Užite si sladké ničnerobenie z pohodlia vašej záhrady

Talianske slovné spojenie „Dolce far niente“ v preklade znamená sladké ničnerobenie. Chvíľka, počas ktorej na nič nemyslíme, nič nerobíme a sústredíme sa iba na krásu daného okamihu. Leto strávené na záhrade je na to ako stvorené. Pohodu môžu podčiarknuť aj správne zvolené dekorácie. Vyberte si do svojej oázy pokoja také, na ktoré vás bude tešiť sa pozerať. „V našej ponuke nájdete nespočetné množstvo dekorácií, textílií i doplnkov v rôznych štýloch. Veľmi obľúbené sú v poslednej dobe najmä boho a prírodné dekorácie, ale na svoje si prídu aj milovníci minimalizmu, moderny či jasavých farieb,“ hovorí Andrea Štěpánová, marketingová riaditeľka spoločnosti ASKO – NÁBYTOK.

Bohémsky kútik

Kreativita, sloboda, spojenie s prírodou - to sú hlavné atribúty boho štýlu. Čo sa týka farieb inšpiruje sa práve odtieňmi prírody, sú v ňom teda hojne zastúpené tóny bielej, béžovej, krémovej alebo hnedej. Báť sa ale nemusíte ani výraznejšie zelené, žlté či okrové, ktoré dobre vyniknúť na solitérnych dekoráciách. Boho štýl má v obľube aj kombináciu rôznych vzorov a materiálov, ktoré dodajú štruktúru ako interiéru, tak aj vášmu sedeniu v záhrade. „Stôl pekne oživí živé kvety vo váze a nezabudnite aj na vankúše a deky, vďaka ktorým bude pocit pohody dokonalý,“ upozorňuje Andrea Štěpánová s tým, že v ASKO – NÁBYTOK nájdete širokú ponuku textilných doplnkov.

Minimalizmus je umenie

Čisté línie a minimum ozdobných prvkov sú pre tento štýl typické. V kontraste s ostatnými spôsobmi dekorovania platí pri mi-nimalizme, že nič sa nemá preháňať, a preto je dobré si vopred premyslieť, aké dekorácie by sa do vášho záhradného kútika hodili, aby priniesli úžitok a zároveň plnili estetickú funkciu. Začať môžete napríklad lampášmi alebo závesnou LED reťazou, ktorá večer premení záhradu na kúzelné zákutie. Čo sa týka dekoračných vankúšov, v tomto prípade je menej viac, zamerajte sa na jednoduché vzory a tlmené farby. Nevyužité deky a vankúše pre prípadné návštevy môžete mať uložené napríklad v záhradnom uzatvárateľnom boxe, ktorý v ASKO - NÁBYTOK tiež nájdete.

Jasavé farby pre dobrú náladu

Že majú farby bezprostredný vplyv na našu náladu, je veľmi dobre známe. Žltá, oranžová alebo červená povzbudzuje. Modrá a zelená naopak upokojuje. Pokiaľ sa radi s farbami vyhrajte, práve farebné dekorácie z ASKO – NÁBYTOK sú pre to skvelým spôsobom. Pekne doplní jednofarebný záhradný nábytok a prežiari celý priestor. Dizajnéri radia voliť 2-3 výrazné a sýte farby, ktoré budete kombinovať s menej výraznými odtieňmi rovnakej farby alebo neutrálnymi kúskami. Potešiť oko aj dušu môžete aj pohľadom na pestré kvety vo váze, alebo v dekoratívnom kvetináči.

Patina sa hodí do boho štýlu

Ošúchané veci s patinou majú neopakovateľné kúzlo, ktoré prináša pocit domova a útulnosti. To sú pocity, ktoré v našej záhradnej oáze chceme do-cieliť. Skvele sa hodí práve do boho štýlu alebo do prírodne ladených kompozícií. Lampáše Aloha tak môžete rozmiestniť na stôl aj okolo vášho posedenia a večer po zapálení sviec budú celú terasu osvetľovať príjem-ným mäkkým svetlom. Celá sada 3 lampášov stojí 79.99 €.

Komfort je dôležitý

Vankúše, deky a plédy nemajú svoje miesto len v obývačke. Pokiaľ vo svojej záhradnej „izbe“ plánujete tiež relaxovať, rozhodne patrí aj do neho. Pri ich výbere zohľadnite v prvom rade štýl, do akého dekorujete svoj vonkajší kútik. dielne štruktúry a vzory. Ak ste skôr priaznivcom mi-nimalizmu, zvoľte skôr striedme farby, bez motívu a ozdobných prvkov. S počtom vankúšikov to príliš nepreháňajte.

Krása je v jednoduchosti
Minimalismus a kov k sebe dobre pasujú. Doplňte svoje vonkajšie posedenie o stojan na kvety, kam môžete vysádzať svoje obľúbené letničky či trvalky, alebo v ňom môžete letniť svoje izbovky. Zeleň dodá minimalistickému nábytku prvok oživenia, ale zároveň nepôsobí preplácano alebo rušivo

Kvety nesmú chýbať.

Pohľad na kvety má pre väčšinu z nás upokojujúce účinky. Napriek to-mu, že na záhrade možno máte vysadené rozličné kríky, stromy alebo kvety, určite sa nebojte prepojiť s prírodou aj vaše posedenie. Úžasne budú vyzerať ako veľké kvetináče napríklad s olivovníkom, tak aj tie menšie, kam môžete zasadiť napríklad voňavú levanduľu, bylinky alebo akékoľvek iné kvety, ktoré máte radi. Stôl oživte rezanými kvetmi vo vá-ze, ktoré vás minimálne pár dní potešia svojou krehkou krásou.

Farby na povzbudenie duše

Výber farieb ovplyvňuje našu náladu, a preto pri výbere dekorácií a ich farebných odtieňov popremýšľajte, či chcete, aby vaše záhradné sedenie slúžilo primárne na odpočinok, alebo na živú zábavu s pri-ateľmi a grilovanie. S rôznymi farbami sa môžete vyhrať ako na textíli-ách, tak aj na kvetinároch, riade alebo drobných dekoráciách. Pri výbe-re farieb nezabudnite tiež na to, že je dobré kombinovať ich s ich jem-nejšími (pastelovými variantmi) alebo úplne neutrálnymi tónmi.

 

Zdroj foto: ASKO nábytok