DO HLADKA!

Neestetických chĺpkov nám niektorým príroda nadelila do vienka naozaj mnoho. Napriek tomu, že má tento fenomén ochrannú funkciu a napomáha absorbcii potu, často s ním, paradoxne, bojujeme. Otázkou zostáva, ako sa ich čo najefektívnejšie zbaviť. Pripravili sme pre vás podrobný návod, ako si vybrať tú najefektívnejšiu, tak, aby ste ulahodili oku, pokožke, ale aj peňaženke.

„Spôsobov, ako sa zbavujeme nežiadúceho ochlpenia je mnoho. Je na každej žene, aby si vybrala ten najvhodnejší pre ňu. K dispozícii sú klasické žiletky, holiace strojčeky, horúce i studené vosky, depilačné krémy, cukrová zmes, trvalé odstraňovanie chĺpkov laserom či epilácia elektrickou ihlou“ vysvetľuje kozmetička, Mária Lánová. Medzi nežiadúce účinky takéhoto skrášľovania však patria infekcie, vyrážky, jazvy či dermatitída. „Po odstránení chĺpka od korienka sa totiž v pokožke otvorí folikul do ktorého ľahko prenikne infekcia. Citlivé miesta reagujú na depiláciu aj vriedkami. Takéto prejavy nie je vhodné nijako ošetrovať, stačí ich dezinfikovať čajovníkovým olejom či detským zásypom a používať bavlnenú bielizeň. Chĺpky v oblasti materských znamienok len zostrihávajte, nedepilujte! Ak sa vám po holení tvoria červené miesta, môže ísť o dermatitídu alebo zápal vlasových vačkov, ktorá často vzniká ako alergická reakcia na depilačné prípravky. Buďte preto opatrné. Metódu si vždy vyberajte aj podľa toho, aký je váš momentálny zdravotný stav, či máte menštruáciu a aké lieky užívate. Po skončení aplikujte antibakteriálne mydlo, kalciovú masť a dezinfekčné prípravky.

PINZETA
Metóda vhodná naozaj iba na lokálnu depiláciu. Chĺpkov sa vďaka pinzete zbavíme naozaj na dlhší čas. Jej nevýhody sú však jednoduché – časová náročnosť, zápaly a bolestivosť najmä v mieste citlivých partií.
Výsledok vydrží: týždeň/ Cena: cca 4€

ŽILETKA
Mokré holenie pomocou žiletky patrí  k najfrekventovanejším a často aj najvyhľadávenejším spôsobom ako sa nežiadúceho ochlpenia zbavujeme. Je časovo nenáročné a pohodlné, má však svoje nevýhody. „Holenie žiletkou pokožku traumatizuje, po dlhšej aplikácii tejto metódy, navyše, začínajú chĺpky nepríjemne zarastať a vznikajú zapálené miesta. Aby ste sa týmto nepríjemným procesom vyhli, používajte peny na holenie alebo špeciálne sprchové gély, krémy proti zarastaniu chĺpkov a antibakteriálne gély s obsahom Tea Tree, ktoré pokožku upokoja a zároveň dezinfikujú. Pravidelne tiež na holené časti tela používajte peeling, ktorý otvorí póry a zmäkčí chĺpok . Žiletky by nemali byť tupé. Ak sa vám zvyknú tvoriť ranky, zvoľte radšej iný spôsob holenia, inak si spôsobíte jazvy. Myslite na to, že tento spôsob chĺpok neodstraňuje od korienka, iba ho zreže na povrchu a tak výsledok vydrží niekedy menej, ako by sme čakali.
Výsledok vydrží: 2 dni/ Cena: cca 1,65€ za balenie žiletiek

DEPILAČNÉ STROJČEKY
Holenie nasucho pomocou depilačného strojčeka patrí k bolestivejším, zato však efektívnejším metódam, kedže odstraňuje chĺpok priamo od korienka a nespôsobuje poranenie. „Podráždenie pokožky sa, navyše, oslabuje po každej depilácii a chĺpky rastú čoraz jemnejšie. Odchlpovanie aj kvalitným strojčekom, odporúčam vykonávať vždy večer, aby mala pokožka dostatočný čas na regeneráciu. Na zmiernenie začervenania vždy aplikujeme upokojujúce a hojivé prípravky“ dodáva kozmetička. Pred každým holením je vhodné dezinfikovať hlavicu depilátora v prípravkoch s obsahom alkoholu.
Výsledok vydrží: 2 týždne/Cena: cca 50€


DEPILAČNÉ KRÉMY
„Aj u nás je už k dispozícii široký výber depilačných gélov, krémov či pien, ktoré sa už po krátkom pôsobení zbavia chĺpkov takmer dokonale. Ich nevýhodou však je, že majú pre mnohé z nás nepríjemný zápach a drobné stopy po chĺpkoch zostávajú, takže treba ich prácu občas dotiahnuť pomocou žiletky. Tieto prípravky môžu, navyše, vyvolávať rôzne alergické reakcie, oplatí sa ich najprv odtestovať na malom kúsku pokožky. Neodporúčame ich ani pre alergikov“ varuje odborníčka, Mária Lánová. Výhodou tejto metódy je, že je relatívne pohodlná a bez problémov ju môžete vykonávať aj doma. Ak však máte tmavšie a hrubšie chĺpky odporúča sa predĺžiť čas pôsobenia uvedený na obale.
Výsledok vydrží: 10 dní /Cena: cca 3,30€

VOSKY
Redukciu ochlpenia voskami využívali už naši predkovia v starých kultúrach. Táto metóda dnes ponúka hneď niekoľko možností. V prvom rade sú v ponuke drogérií špeciálne voskové prúžky na oblasť tváre a bikiny zóny, ktoré jednoducho v rukách nahrejete, priložíte k chĺpkom, uhladíte a strhnete. Čím sú chĺpky dlhšie, tým ľahšie sa budú odstraňovať. Ak ste sa však tento rok rozhodli pre dlhodobejšie odstránenie chĺpkov, navštívte kozmetický salón, kde vám ponúknu depiláciu teplým i studeným voskom. Aj táto metóda je vhodná pre ženy, ktoré pre krásu znesú trocha bolesti, ide však o relatívne rýchly zákrok, ktorý sa už vykonáva bežne a je vhodný aj na korekciu obočia, depiláciu hornej pery či tela. Výhodou tejto metódy je i fakt, že zväčša nedochádza k zapáleniu korienkov. „Ak sa rozhodneme pre depiláciu horúcim voskom, treba si vybrať kvalitnú kozmetičku, pretože aj malý okamih aplikácie navyše, môže spôsobiť popálenie pokožky. Ak trpíte žilovými problémami či rozšírenými cievkami, vyberte si radšej studený vosk“ vysvetľuje Mária Lánová. Výhodou tejto metódy je, že kozmetička vám hladkú pokožku priamo v salóne ošetrí správnymi prípravkami, ktoré vám ponúkne aj domov, aby sa vám precitlivelá časť zregenerovala a ďalší rast chĺpkov spomalil. Zákrok, navyše, výrazne šetrí čas, pretože doba kým sa chĺpky znovu objavia sa výrazne predlžuje.
Výsledok vydrží: 3 týždne/Cena: cca 10€ za depiláciu nôh

PASTA Z CUKROVEJ TRSTINY ALEBO ORIENTÁLNA DEPILÁCIA
Ak patríte medzi zástankyne prírodných kozmetických metód, originálna brazílska depilácia je správnou voľbou pre vás. Cukrová pasta, ktorú aplikujú v salónoch nespôsobuje alergické reakcie, takže je vhodná aj pre citlivú pokožku, ktorú nespáli, pretože má maximálne teplotu ľudského tela, zvyšky sa dajú jednoducho z pokožky odstrániť a pasta pôsobí aj ako peeling. „Ak by sme túto metódu porovnali s voskom predstavuje bolestivejší zásah, no menej začervenania a väčší komfort. Kašička z cukrovej trsiny sa nanáša naraz na všetky oblasti a odstraňuje aj tie najkratšie chĺpky, takže je vhodná naozaj pre všetkých. Nevýhodou je, že žena musí navštíviť výlučne salón, ktorý túto metódu využíva a ten nie je vždy v mieste bydliska. U niektorých, navyše, po tejto depilácii začnajú chĺpky zarastať a tam už pomôže jedine efektívny zásah pinzetou“ dodáva kozmetička. Túto metódu nepodstupujte tesne pred dovolenkou, slnko by totiž podráždenú pokožku ešte viac zcitlivelo. Na trhu sa objavujú už aj iné orientálne metódy, ktoré sa podľa krajiny pôvodu líšia najmä v zložení depilačnej zmesy. Výsledok i postup je však vždy podobný.
Výsledok vydrží: 3 – 4 týždne/Cena: cca 20€


RADA NA ZÁVER: Ak máte pocit, že je vaše ochlpenie neprirodzene husté alebo zarastáte na nezvyčajných miestach pátrajte namiesto neustáleho odstraňovania po príčinách jeho vzniku. Ideálne je, ak navštívite praktického lekára, endokrinológa alebo dermatológa, ktorý sa bude snažiť vylúčiť možnosť, že ide o skryté hormonálne ochorenie, prípadne vedľajšie účinky liečby iného ochorenia.
Náš tip:
Saloos sprchový olej na holenie Satén, M+H Slovakia, www.mhslovakia.sk, 125 ml, predaj v bioobchodoch a v lekárni, 4,96 €
Sprchový olej pri depilácii zjemňuje a zvláčňuje pokožku vďaka obsahu bio slnečnicového oleja lisovaného za studena a esenciálnych olejov bergamotu, levandule a ružového dreva či vitamínov A,E a F. Prípravok nedráždi pokožku, zanecháva pocit hebkostia a upokojuje.