Diví príbuzní

 

Domáci pes má mnoho súčasných divých príbuzných. Všetci z nich pochádzajú z toho istého predchodcu psa Tomarctus - ale niektorí z nich, aj napriek tomu, že majú vzhľad psa, nie sú pravými psami.

Toto sa týka afrického divo loviaceho psa, dhola, pralesného psa a psíka medvedíkovitého. Medzi divých príbuzních psa patrí napr.:
 
Vlk šedý- vyskytuje sa v Severnej Amerike, Európe a Ázii v 35 poddruhoch. Váži 12 až 80 kg, farba jeho srsti je rôzna, od bielej cez šedú až po čiernu. V prírode sa dožíva 16 rokov, v zajatí až 20. Živí sa rozmanitými živočíchmi, no nepohrdne ani zdochlinami či rastlinami.
 
Líška - je jedným z najrozšírenejších cicavcov, vyskytuje sa v Amerike, Ázii, Európe i Afrike. V prírode sa dožíva 6 rokov, v zajatí 14. Poznáme štyri rodové druhy líšok, obyčajné, juhoamerické, polárne a líšky veľkouché.
 
Pes medvedíkovitý - má domov vo východnej Ázii a na Ďalekom východe. Je veľmi podobný mývalovi, váži do 80 kg, na srsti má dlhé čierno-hnedé pásy rovnako i na chvoste. Živí sa ovocím, hmyzom a malými cicavcami.
 
Austrálsky divý pes - dingo, ako ho nazývajú v Austrálii, tam žije už minimálne 8 tisíc rokov. Váži okolo 20 kg, má červenú srsť s bielymi škvrnami. Roľníkom spôsobuje nemalé starosti tým, že často útočí na domáce zvieratá.