Desatoro proti stresu

So stresom bojujeme takmer stále. Vyhnúť sa mu nedá, no môžeme sa naučiť kontrolovať ho. Závisí to od nášho životného štýlu, myšlienok, emócií a schopnosti vyrovnávať sa s problémami.

Problémom mnohých ľudí je to, že sa so stresom vyrovnávajú spôsobmi, ktoré vôbec nie sú dobré, ako napríklad prejedanie sa, fajčenie, uzatvorenie sa pred okolitým svetom, dlhé sledovanie televízie či príliš dlhý spánok v snahe „mať od všetkého a všetkých svätý pokoj“.  Tieto metódy však človeku nepomôžu, práve naopak. Ako sa teda popasovať so stresom úspešne?

  1. Dajte šancu pohybu - Fyzická aktivita je pre zvládanie stresu kľúčová. Nemusíte hneď navštíviť fitcentrum, stačí sa aspoň 30 minút denne venovať chôdzi a postupne svoju kondíciu budovať. Stačí vypnúť televízor a ísť von na čerstvý vzduch! Pohybom zmiernite stres, napätie, frustráciu a prospeje aj vášmu telu.
  2. Nevyhýbajte sa ľuďom - Tempo života je rýchle, no to, na čom naozaj záleží, sú ľudia okolo nás. Snažte sa preto viac času tráviť s rodinou a priateľmi. Nebojte sa vyvinúť iniciatívu a budovať si nové známosti a priateľstvá. Choďte do kina alebo na koncert, staňte sa súčasťou komunity ľudí s podobnými záujmami.
  3. Nerobte si hlavu z toho, z čoho nemusíte - Hovorí sa, že keď nejde o život, nejde o nič. Skúste si na túto vetu spomenúť, keď budete najbližšie v strese. Položte si otázku, či vám daný človek alebo situácia stoja za to, aby ste sa rozčuľovali. Vonkajšie okolnosti neovplyvníte, svoj postoj však áno.
  4. Naučte sa hovoriť NIE - Každý z nás má svoje limity a nedá sa všetkým a vždy vyhovieť. Nebojte sa odmietnuť prácu či povinnosti, ktoré nie sú v náplni vašej práce alebo sa vás netýkajú. Dobré skutky robiť treba, ale nie sa nechať využívať.
  5. Čo na srdci, to na jazyku-  Dusíte v sebe emócie? Tvárite sa, že všetko je v poriadku a nie je? Chyba! Naučte sa hovoriť veci rovno do očí a vyjadrovať svoje emócie. Uľaví sa vám.
  6. Ak problém nemá riešenie, netreba si robiť starosti - Je pravda, že problémy sú na to, aby sa riešili. No niekedy to nie je možné a možno si riešenie vyžaduje viac času či odstup. Už Dalajláma povedal, že „ak problém má riešenie, nemá zmysel robiť si starosti, ak nemá riešenie, starosti nepomôžu“. Niekedy sa jednoducho nedá robiť nič iné, ako prijať veci také, aké sú. 
  7. Trávte čas v prírode -  Príroda je balzamom pre dušu. Využite to vo svoj prospech a vytvorte si rituál, že aspoň raz do týždňa sa vyberiete do lesa. Uvidíte, že pozitívne účinky prírody a pohybu pocítite takmer okamžite.
  8. Snažte sa žiť zdravšie -  To, čo jeme, sa odzrkadľuje aj na našom psychickom rozpoložení. Znížte preto spotrebu cukru a kofeínu a naopak, jedzte viac ovocia, zeleniny, orechov, semien a strukovín. Sú zdrojom látok, ktoré prospievajú nielen telu, ale aj duši.
  9. Pracujte na pozitívnom myslení - Začať môžete motivačnou literatúrou, vizualizáciou alebo pozitívnymi afirmáciami. Pozitívne myslenie je dôležité, pretože skutočné šťastie a spokojnosť nenájdete vo vonkajších veciach, ale vo svojom vnútri.
  10. Vážte si to, čo máte - Buďte vďační za to, čo máte. Ak sa sústredíte iba na to, čo vám chýba, budete v strese stále.


-w-