Den architektury sa koná opäť po celom Slovensku a Českej republike

Komentované prehliadky bežne neprístupných budov a zaujímavých miest, prednášky, diskusie, filmové projekcie na viac než 120 miestach po celom Slovensku. To je festival Den architektury, ktorý sa koná od piatku  27. septembra až do stredy 3. októbra 2024.

Počas vychádzok či komentovaných prehliadok môžu záujemcovia a záujemkyne objavovať skryté a zabudnuté miesta, bizarnosti vo verejnom priestore i mestskú divočinu. Program ponúka aj viacero prednášok, cyklistických vychádzok a tvorivých dielní pre deti. Väčšina podujatí je pre všetkých zdarma.

Organizátorom festivalu Den architektury je český spolok Kruh v spolupráci s novým slovenským Spolok Kruh. Slovensko je pravidelne jeho súčasťou, ale vo veľkom sa zapája prvýkrát.

Nosné témy tohto ročníka ponúkajú široký výber stavieb a miest, po ktorých budú odborníci a odborníčky v oblasti histórie či architektúry sprevádzať. Vyberáme z programu na Slovensku niekoľko zaujímavostí.

Festival má tento rok podtitul Proces premeny. Odkazuje tým okrem iného na 100. výročie úmrtia Franza Kafku. S liečebným pobytom velikána svetovej literatúry je spojená komentovaná prehliadka v obci Tatranské Matliare. Jej poslednou zastávkou bude údolná stanica lanovky na Lomnický štít v Tatranskej Lomnici - jediný projekt architekta Dušana Jurkoviča vo Vysokých Tatrách. Hoci počas výstavby tejto stanice došlo k rôznorodým prístavbám a zásahom do pôvodného diela, zachováva si harmóniu s tradičnou kompozičnou hodnotou. Dielo, ktoré nesie Jurkovičov rukopis, je príkladom kombinácie zložitých technických požiadaviek a klasickej architektúry, pričom nielen funkčnosť, ale aj estetika sú kľúčové.

V čom je z pohľadu architektúry výnimočná budova Národnej rady Slovenskej republiky v Bratislave? „Stavbu dvoch režimov“ začali budovať v roku 1986 a dokončili až v roku 1993. Ako spoločenské zmeny ovplyvnili jej vzhľad? Na túto i ďalšie otázky dostanú odpoveď účastníci komentovanej prehliadky.

O podobne monumentálnom projekte bude reč aj v Martine. Slovenskú národnú knižnicu postavili v 60. rokoch 20. storočia pomocou ojedinelého systému zdvíhacích stropov. Súčasťou komentovanej prehliadky v rámci Dňa architektúry bude aj návšteva priestorov, ktoré inak nie sú verejnosti bežne prístupné.

Nová Dubnica mala v čase svojho vzniku fungovať ako modelové ideálne mesto s množstvom výtvarných prvkov a zelene. Navrhol ju významný český architekt a umelec Jiří Kroh. Urbanizmu a architektúre mesta, ktoré bolo v minulosti prezývané Vorošilovo, bude venovaná komentovaná prehliadka a aj výstava, ktorú sprístupnia v trenčianskej Galérii M. A. Bazovského.

Kráľovský riadok bola ulica s najkrajšími a najhonosnejšími domami v Piešťanoch. Niektoré z nich prešli v poslednej dobe rekonštrukciou a niektoré na ňu ešte len čakajú. Na to, čo z nich zostalo, sa pozrú účastníci prehliadky, ktorá je taktiež súčasťou festivalu Den architektury.

Sprievodným podujatím celorepublikových osláv Den architektury v Českej republike a niektorých slovenských mestách je medzinárodný festival Film a architektura. Tento rok sa koná v Nitre, Šali, Piešťanoch a Žiline. Dramaturgicky je tentoraz zameraný na netypické stavby a absurdné spojenia. Zároveň predstaví významné osobnosti architektúry ako sú Mies van der Rohe, Rem Koolhaas a Balkrishna Doshi.

Kompletný program festivalu Den architektury a medzinárodného festivalu Film a architektura nájdete na denarchitektury.cz a filmarchitektura.cz