DASH diéta zníži vysoký krvný tlak i hmotnosť
Tento princíp stravovania je nastavený tak, aby sa krvný tlak dostal do normy a nielen to.
Každoročne pribúda množstvo pacientov, ktorí trpia hypertenziou. Vysoký krvný tlak je pritom jednou z hlavných príčin kardiovaskulárnych ochorení. Hypertenziu treba riešiť, ideálne úpravou životosprávy. To si uvedomila aj americká odborníčka na výživu Marla Heller a vytvorila stravovací program, ktorý má podporiť liečbu pacientov trpiacich vysokým krvným tlakom. Navyše dodržiavanie tohto spôsobu stravovania prospeje aj ľuďom s osteoporózou, srdcovými chorobami či cukrovkou. Samozrejme, dôjde aj k strate hmotnosti.
Naučte sa soliť s mierou
Odborníčka na výživu sa v tomto diétnom programe venovala nielen zloženiu stravy, ale aj veľkosti porcií a dostatočnému zastúpeniu niektorých dôležitých živín v strave. Je teda podstatné rozumne znížiť napríklad príjem sodíka a naopak, zvýšiť prísun draslíka, horčíka či vápnika. Teda solenie je dovolené, ale s mierou.
Čo tvorí gro jedálnička?
Marla Heller odporúča konzumovať hlavne celozrnné produkty, zeleninu, ovocie, mliečne výrobky s nízkym obsahom tuku. Čo sa týka zeleniny, vítaných je 4-5 porcií denne. Odporúča sa mrkva, brokolica, ale aj sladké zemiaky. To isté množstvo je vhodné skonzumovať aj čo sa týka ovocia. Dovolené sú aj niektoré druhy rýb, hydiny a strukoviny. Z rýb je to hlavne losos, sleď a tuniak.
Marla odporúča aj ďalšie potraviny, ako mandle, semená slnečnice, fazuľu, hrach a šošovicu. Sladkosti a červené mäso sa môže jesť iba v obmedzenom množstve. Vyhýbať sa treba cholesterolu a nezdravým nasýteným tukom. V dash diéte je príjem tuku stanovený na maximálne 27 percent z celkového denného príjmu kalórií. Preferované sú, samozrejme, zdravé tuky.
Sladkosti, alkohol a kofeín
Čo sa týka sladkostí, dovolených je 5 porcií týždenne. Aj tu však treba vyberať tie zdravšie. Alkohol treba obmedziť v maximálnej možnej miere. Čo sa týka kofeínu, túto oblasť Marla Heller nešpecifikuje, pretože účinky kofeínu na krvný tlak nie sú jednoznačné.
-w-