Dáme si špenát
O tom, že špenát je zdravý, už dnes nikto nepochybuje. Je však aj chutný, najmä ak ho môžeme kúpiť v čerstvej forme. 100 g špenátu obsahuje len 15 kalórií (varený dokonca len 12).
Obsahuje saponín, ktorý napomáha sekrécii žalúdočných štiav a stimuluje črevnú sliznicu, chlorofyl povzbudzuje črevnú činnosť a vláknina prispieva k prečisteniu. Železo, aj keď ho neobsahuje až toľko, ako sa kedysi tvrdilo (4,1 mg na 100 g), je veľmi dôležité na tvorbu svalov a funkciu pečene. Okrem toho je bohatý na rastlinný sliz. Má vysoký obsah minerálnych látok - jódu, magnézia, fosforu, vápnika a draslíka, podnecuje krvný obeh. Nesmieme zabúdať ani na vitamíny, ktorých má takisto dostatok, sú to napríklad vitamíny A, B11, B2, C a E a veľa beta-karoténu.
Špenát sa musí spotrebovať čo najskôr. Najskôr sa odstráni koreň a tvrdá stopka, potom sa listy dôkladne umyjú a usušia. Uvarený špenát chutí ako príloha k vajíčkam, cestovinám, ale aj k mäsu. Zároveň je ozajstnou pochúťkou za surova - pripravený ako šalát. Uvarený špenát sa neodporúča zohrievať. Taktiež nie je vhodný pri chorobách obličiek.