Dajte svoje telo do formy thajským boxom

Pri slovnom spojení „thajský box“ si každá z nás predstavuje pánov v ringu, kde lietajú tvrdé rany a domov sa odchádza s rozbitým nosom alebo modrinami. V dnešnej dobe to môže byť všetko inak. Príkladom sú aj tréningy výlučne pre dámy pod vedením kondičnej trénerky thajského boxu pre ženy Ingrid Bíróovej, ktorá hovorí, že jediná vec, ktorú si z hodiny thajského boxu odnesiete, bude pevná postava!


Váha smerom dolu
Tento šport je naozaj pre každú ženu. Venovali sa mu aj známe moderátorky ako Barbora Chlebcová a aj krehká Janka Hospodárová. „Thajský box vám dá v prvom rade kondíciu. Moje tréningy sú šité priamo na ženy, najmä pre tie, ktoré chcú schudnúť a spevniť telo. Tréning nie je vekovo ohraničený, mám dievčatá vo veku 13 rokov, ženy v zrelom veku, ale aj mamičky po pôrode. Výhodou je, že na mojom tréningu nájdete iba ženy.“ oboznamuje nás trénerka.

Priebeh trénigu
Tréning sa začína zohriatím svalov, je to nevyhnutné pri každom tréningu. Dovolené je behanie, poskakovanie, čokoľvek, čo vám zohreje svalstvo. Potom prichádza na rad poriadny strečing. Celá hodina je vyskladaná z posilňovacích cvikov prestriedaných výkopmi a údermi do boxovacieho mechu. Hodina sa nesie v znamení dynamickej hudby, aby vás dostala do tempa. Nie je však kľúčovým prvkom, ako to býva napríklad pri aerobicu. „Hrá len na dotvorenie atmosféry. Je nutné, aby ma všetci na hodine počuli, aby vedeli, čo majú vlastne robiť.“ vysvetľuje Ingrid.

Naučíte sa správnu techniku
Nemyslite si však, že na hodine thajského boxu budete udierať do mechu len tak hlava – nehlava. Určite vám nehrozí ani žiadne zranenie. „Tréning pre ženy je odlišný ako u mužov, u nás nehrozí žiadne vzájomné udieranie. Takže ani monokle si domov iste neodnesiete. Neprichádza u nás k žiadnemu zápaseniu.“ uisťuje Ingrid. Je to skôr o nacvičení správneho postoja, kopov do boxovacieho mechu a techniky úderu thajského boxu. Určite sa aj pri prechádzke nočnou ulicou budete cítiť bezpečnejšie.

Problémové partie? Žiadny problém!
Box je šport, ktorým posilníte končatiny, spevníte chrbát a najmä vyrysujte brušné svalstvo. Vedzte, že už po prvom tréningu budete cítiť aj svaly, o ktorých ste pred časom nemali tušenie. Tento šport patrí k najefektívnejším cvičeniam, pretože telo takmer v neustálom pohybe udržuje sa posilňovací režim. Preto sa postava formuje tak rýchlo, čo určite všetky dámy uvítajú.


V prípade, že netrpíte závažnými zdravotným problémom, stačí ak si pripravíte rukavice a hurá do ringu. Odhoďte negatívne myšlienky typu: „Toto nezvládnem“ a radšej to skúste na vlastnej koži. Odmenou vám bude odbúraný stres, dobrá nálada a krásna postava.

Autor: Janka Radimáková