Dajte si zdravé tuky. Ocení to nielen vaše srdce

Nezdravé tuky sa podieľajú napríklad na vzniku vysokej hladiny cholesterolu v krvi, ktorá spôsobuje kardiovaskulárne ochorenia. Preto je veľmi dôležité preferovať vo svojom jedálničku potraviny, ktoré sú bohaté na nenasýtené mastné kyseliny.

Do kategórie škodlivých tukov patria nasýtené tuky a trans tuky (vyprážané jedlá, šišky, zemiakové lupienky a pod.). Naopak, k zdraviu prospešným sa zaraďujú mononenasýtené a polynenasýtené mastné kyseliny.Ak teda chcete ozdraviť svoj jedálny lístok, je potrebné zbaviť sa trans tukov, obmedziť príjem nasýtených tukov a zároveň preferovať potraviny bohaté na tuky prospešné. Tie vás ochránia pred srdcovocievnymi ochoreniami, mŕtvicou, rakovinou, ťažkosťami s kĺbmi a tiež depresiou.

Tipy, ako do jedálneho lístka zaradiť viac zdravých tukov
* Ak konzumujete každý deň mäso, nahraďte ho aspoň 2-3 razy týždenne rybami. Výborným zdrojom zdravých tukov sú losos, tuniak, sardinky, sardely a ďalšie. Ak sa bojíte ortuti, ktorá sa v morských rybách často nachádza, myslite na to, že je koncentrovaná najmä vo veľkých druhoch rýb.

* Denne si doprajte aspoň jednu hrsť rozličných druhov orechov. Výbornou voľbou sú vlašské orechy, mandle, lieskovce, para či kešu orechy. Orechy obsahujú okrem prospešných mastných kyselín aj bielkoviny a antioxidačné látky.

* Skvelým zdrojom zdravých tukov sú aj rozličné semiačka, ako napríklad ľanové, tekvicové, slnečnicové či sezamové. Pokojne nimi môžete ochutiť nielen šaláty, ale aj celozrnné pečivo.

* Naučte sa variť zdravšie. Pri príprave jedál studenej kuchyne dajte zelenú panenským olejom. Vhodný je napríklad olivový. Kokosový olej možno využiť aj pri tepelnej úprave pokrmov.

* Ak premýšľate nad vhodným výživovým doplnkom, ktorý vám pomôže doplniť prospešné tuky to organizmu, zvoľte si rybí olej. Okrem toho, že je zdrojom prospešných omega-3 nenasýtených mastných kyselín, obsahuje aj vitamíny A, D a E. Je prospešný pre srdce, mozog, celkovo posilňuje imunitu. Ak máte problém so suchou pleťou, pomôže vám vyriešiť aj tento problém.

* Zaraďte do jedálneho lístka avokádo. Obsahuje prospešné nenasýtené tuky i mnoho ďalších živín. Okrem toho je bohatým zdrojom vlákniny, vitamínov A, B, C, E, draslíka, fosforu, horčíka, vápnika a ďalších látok.

-m-