
Dajte si rybu. Laboratóriá hlásia kritický nedostatok „déčka“
Vitamín D, právom prezývaný ako supervitamín, zohráva v ľudskom tele absolútne kľúčovú úlohu. Chráni naše telo pred chorobami, prispieva k zdravej činnosti srdca, mozgu a k dobrému tráveniu. Podľa laboratórií SYNLAB však práve teraz, koncom zimy a začiatkom jari, trpíme jeho kritickým nedostatkom. Nedostatok sa môže prejavovať únavou alebo poruchami nálady - to je však len špička ľadovca.
Spojenec v boji proti chorobám
Vitamín D je skutočný supervitamín, pretože má komplexný vplyv na ľudský organizmus. Predovšetkým podporuje vstrebávanie vápnika v tenkom čreve, riadi transport vápnika a fosforu do dôležitých orgánov, kostí a zubov, čím podporuje ich vitalitu. Tiež posilňuje náš imunitný systém. Dokáže aktivovať biele krvinky, čím pomáha zbaviť telo vírusov, baktérií a iných patogénov. Pozitívne ovplyvňuje aj zápalové procesy a reguluje imunitnú odpoveď. Dôležitý je aj pre tehotné ženy, pretože pomáha predchádzať predčasnému pôrodu a podieľa sa na vývoji kostí plodu. Aby však mohlo „déčko“ plniť svoju úlohu v tele, potrebujeme ho neustále dopĺňať.
Zo slnka ho môžete čerpať len v lete
Najprirodzenejším zdrojom vitamínu D pre nás je slnečné žiarenie. Po vystavení sa slnku si ho naše telo totiž vytvára úplne samo. Potrebuje však k tomu takzvané UVB žiarenie, ktoré nie je „k dispozícii“ neobmedzene. „Ultrafialové lúče, ktoré po preniknutí do pokožky pomáhajú tvoriť vitamín D, je v našich zemepisných šírkach možné zachytiť pri jasnej oblohe zhruba od mája do septembra. Ak sa po lete nepostaráme o jeho suplementáciu zo stravy, organizmu začne chýbať,“ hovorí MUDr. Marek Antoš z laboratória SYNLAB.
Kritický nedostatok
Zásoby vitamínu D z leta dokáže náš organizmus čerpať približne šesť týždňov. Ak telu vitamín D zo stravy nedodávame, jeho hladina bude neustále klesať a zhruba na konci zimy sa dostane na kritickú úroveň. Odborníci zo spoločnosti SYNLAB analyzovali výsledky viac ako 50 000 testov hladiny vitamínu D, ktoré boli v ich laboratóriách na Slovensku vykonané v minulom roku. Tie ukazujú, že medián hladiny vitamínu D dosahuje v marci len 65,6 nmol/l, čo je výrazne pod hranicou odporúčanou Svetovou zdravotníckou organizáciou (75 - 125 nmol/l).
Najhoršie sú na tom teenageri
Analýza tiež ukázala, že po zime trpí najväčším nedostatkom vitamínu D veková skupina od 10 do 20 rokov (medián výsledkov 50,5 nmol/l). V tejto skupine sa nedostatok zistil u 71 % vyšetrených. Po nich nasledovali osoby vo veku 20 rokov (medián výsledkov 57,3 nmol/l). Tu sa takmer 62 % vykonaných testov nachádza pod referenčnou hranicou. Na druhej strane, najlepšie výsledky dosiahli testy vo vekovej skupine 70 až 80 rokov (medián 72,65 nmol/l).
Neriskujte deficit
Nedostatok vitamínu D spôsobuje únavu, oslabenie imunitného systému alebo poruchy nálady. „Jarnú únavu pripisuje mnoho ľudí zmene ročného obdobia a počasia, ale v skutočnosti však väčšinou ide o dôsledok nedostatku kľúčových živín, ktoré telo v zime vyčerpalo. Okrem vitamínu D ide napríklad aj o železo a vitamíny skupiny B,“ dodáva RNDr. Lubica Staníková z laboratória SYNLAB. Ak sa hladina vitamínu D dlhodobo pohybuje pod normou, môže sa rozvinúť diabetes, alergie, kardiovaskulárne či nádorové ochorenia alebo rednutie kostí či osteoporóza.
Losos, tuniak, sleď
V dňoch, kedy nemôžete získať dostatok vitamínu D zo slnečného žiarenia, siahnite po rybách, ako je losos, tuniak alebo sleď. Tie sú na vitamín D najbohatšie. „Okrem tučných morských rýb možno vitamín D získať aj z pečene, vaječných žĺtkov alebo mliečnych výrobkov. Pomerne komplikované je ale získavať déčko mimo letného obdobia pre vegánov. V rastlinnej strave sa totiž nachádza len vo veľmi ťažko vstrebateľnej forme, ktorá navyše zaťažuje organizmus. Títo ľudia by preto mali siahnuť po výživových doplnkoch. Vždy však ideálne po konzultácii s lekárnikom alebo lekárom,“ odporúča MUDr. Antoš.
Zo stravy je ideálne čerpať približne 1 000 IU vitamínu D denne. Pri jednorazových vyšších dávkach „raz za čas“ hrozí predávkovanie, ktoré môže mať negatívny vplyv na srdce a obličky. „Vitamín D je rozpustný v tukoch a z tela sa nevyplavuje tak rýchlo ako vitamíny rozpustné vo vode. Výživové doplnky by sa preto mali optimálne dávkovať podľa odporúčaní lekárnika alebo lekára,“ dodáva RNDr. Staníková.
Hladinu možno kontrolovať z krvi
Stav hladiny vitamínu D sa u každého človeka líši v závislosti od individuálnych faktorov, ako je miera príjmu z potravy, vek a zdravotný stav. Ak chcete mať istotu, že vášmu telu nechýba, overiť si to môžete laboratórnym vyšetrením krvi u svojho praktického lekára alebo v súkromných laboratóriách, ako napríklad SYNLAB. Vyšetrenie si jednoducho vopred zakúpite na stránke www.eshop-synlab.sk a následne už len podstúpite odber krvi. V prvý jarný deň (20. 3. 2025) bude spoločnosť dokonca ponúkať vyšetrenie zadarmo k akémukoľvek nákupu nad 15 eur. Výsledky vyšetrení, ktoré sú zvyčajne k dispozícii do dvoch pracovných dní, je vždy vhodné konzultovať s lekárom.
Zdroj foto: freepik.com