Cvikla je vhodná nielen pre zdravie, ale aj pre krásu!
Červená repa je plná živín a navyše skvelo chutí varená, pečená i zaváraná. Právom sa zaraďuje medzi najzdravšie druhy zeleniny.
Obsahuje množstvo vitamínov a minerálov. Z vitamínov sú zastúpené najmä tie zo skupiny B a vitamín C. Z minerálnych látok nechýbajú draslík, sodík, fosfor, horčík, zinok, vápnik a, samozrejme, železo. Má nízky obsah tuku a kalórií, preto je vhodnou potravinou aj pre redukčné diéty.
Červená repa je zdrojom kyseliny listovej i vlákniny
Červená repa je bohatá na kyselinu listovú. Šťava z jednej repy obsahuje približne 30 % doporučenej dennej dávky tohto vitamínu, ktorý je veľmi dôležitý práve pre tehotné ženy. Dostatočné množstvo v tele matky, pomáha eliminovať vrodené chyby a podporuje správny vývoj ešte nenarodeného dieťaťa.
Cvikla je aj veľmi dobrým zdrojom vlákniny. Pozitívne vplýva na činnosť čriev. Účinne pomáha pri zápche. Urýchľuje metabolizmus a keďže má v sebe veľmi málo kalórií, je odporúčaná pri rôznych diétach.
Prospieva aj pečeni
Cvikla je užitočnou potravinou aj pri ochoreniach pečene, pretože dokáže stimulovať detoxikačné procesy. Rastlinné farbivo, ktoré dodáva cvikle bohatú červeno-fialovú farbu, sa nazýva betacyanín. Vedecké štúdie naznačujú, že ide o prostriedok potláčajúci rozvoj niektorých typov rakoviny. Ako prevenciu proti rakovine je dobré konzumovať repu alebo piť šťavu z čerstvej červenej repy aspoň raz za sedem dní.
Potrebná pre srdcovocievny systém
Cvikla je prospešná aj pre zdravie kardiovaskulárneho systému. Vo svojom koreni obsahuje niektoré unikátne pigmentové antioxidanty, ktoré poskytujú ochranu pred mozgovou príhodou, znižujú hladinu cholesterolu v krvi a bojujú proti starnutiu.
Krásna vďaka červenej repe?
Červenú repu môžete použiť aj v domácej kozmetike. Jednoducho pripravíte napríklad masku na tvár: vymiešajte na hladkú pastu rozdrvené ovsené vločky a postrúhanú červenú repu. Naneste na očistenú pleť a po 15 minútach krúživými pohybmi masku odstráňte. Ak máte suchú pleť, postrúhanú cviklu zmiešajte s jogurtom a niekoľkými kvapkami mandľového oleja. Doba pôsobenia je 20 minút.
Cvikla ako prirodzené farbivo na vlasy?
Funguje to! Po umytí opláchnite vlasy šťavou z cvikly a nechajte hodinu až dve pôsobiť. Vlasy budú mať živšiu farbu a budú vyzerať zdravšie.
Cvikla v kuchyni
Aj vďaka výraznej farbe a prenikavej chuti čím ďalej tým viac siahajú po červenej repe aj poprední šéfkuchári a s obľubou ju zaraďujú do svojho jedálnička. Tu je jeden jednoduchý recept:
Marinovaná červená repa s mozzarellou
Potrebujete:
- cvikla (surová) – 500 g
- syr mozzarella – 2 ks
- rukola – 1 zväzok
- olivový olej – 4 PL
- jablčný ocot – 3 PL
- med – 1 PL
- čierne korenie, soľ
Postup:
Repu dobre umyte a uvarte v osolenej vode domäkka. Nechajte ju vychladnúť. Potom ju ošúpte, nakrájajte na plátky a vložte do misy. Z jablčného octu, medu a trochy soli spravte zálievku, nalejte ju do misy s cviklou a nechajte 15 minút marinovať. Plátky repy poukladajte na tanier, pridajte nakrájanú mozzarellu, posypte rukolou, čiernym korením a pokvapkajte olejom.