Cvikla - Červené zlato

Keď sa povie slovo cvikla, mnohých z nás strasie, prípadne sa objaví na tvári nie veľmi lichotivý výraz. U viacerých z nás to vyvoláva spomienka na detstvo, kedy sme ju museli všetci povinne jesť v škôlke. Cvikla alebo aj červená repa, ako ju mnohí nazývajú, má zvláštnu sladko - zemitú chuť, ktorá je špecifická a pre mnohých ľudí nie veľmi chutná. Avšak ak sa pozrieme bližšie na jej výživovú hodnotu, tak si ju musíme zamilovať. Je akýmsi koktailom pre zdravie a krásu. Má toľko priaznivých účinkov na náš organizmus, že ju s pokojným svedomím môžeme zaradiť medzi superpotraviny.

Prejedzte sa ku kráse
To, že má cvikla priaznivé účinky na krvotvorbu, teda aj na pečeň, to je každému známe. Má však omnoho viac blahodarných účinkov. Patrí medzi potraviny výborne pri prevencii proti rakovine, zmierňuje infekcie dýchacích ciest a uľahčuje priebeh chrípky, reguluje krvný obeh, lieči ekzémy, posilňuje vlasy, zbavuje organizmus toxických látok, je výborná pri diétach, ako aj pri ochoreniach pečene a ateroskleróze. Šťava z červenej repy zmiešaná s medom sa užíva pri vysokom krvnom tlaku.

Významné látky v cvikle
Cvikla je bohatým zdrojom železa, ktoré podporuje tvorbu červených krviniek a prečisťuje krv, vitamínu E, ktorý pôsobí na celkovú regeneráciu organizmu a spomaľuje jeho starnutie. Nachádza sa v nej meď, zinok a jód, ktoré podporujú pevnosť nechtov a vlasov. Vláknina zase podporuje pravidelné vyprázdňovanie a eliminuje vstrebávanie cholesterolu v črevách, čím významne prispieva k znižovaniu jeho hladiny. Prekysleniu organizmu zabraňujú draslík, horčík, vápnik, ktoré majú takisto blahodarný vplyv pri dne a zvýšenej hladine kyseliny močovej v krvi. Bohato zastúpená je tiež kyselina listová, ktorá je potrebná  pre okysličovanie a obnovu buniek. U žien podporuje plodnosť a v tehotenstve zdravý vývoj plodu. Komplex vitamínového mixu uzatvára kremík, ktorý je nevyhnutný pre pevnosť väzív a pružnosť ciev.

Všetvárnosť konzumácie
Surová cvikla si stále častejšie nachádza miesto na pultoch našich obchodov, najčastejšie ju stále konzumujeme v sterilizovanom stave v sladko-kyslom náleve. Vtedy totiž stráca zemitosť a je lahodnejšia a chutnejšia. Čo takto vyskúšať niečo nové? Červená repa je úžasná potravina, ktorú možno používať na neskutočné množstvo spôsobov. Sladko, slano, kyslo, môžeme ju variť, zapiecť, zavárať, pripraviť si z nej nápoj, nátierku alebo výbornú polievku. Veľmi obľúbená je nastrúhaná do čerstvých zeleninových šalátov.

Všetko s mierou
Aj keď cvikla patrí k megazdravým potravinám, pri jej konzumácii musíme byť opatrní, pre vysoký obsah kyseliny šťaveľovej. Denne je odporúčané zjesť 200 g alebo vypiť nie viac ako 100 ml cviklovej šťavy. Vyššia dávka by mohla vyvolať očistnú reakciu, a tým spôsobiť nevoľnosť, žalúdočné kŕče a závrate. Cvikla nie je vhodná pre ľudí s močovými kameňmi a pre diabetikov, obsahuje totiž pomerne veľa sacharózy. Nezľaknite sa, ak sa vám zafarbí stolica na červeno. Je to prirodzené a svedčí to o dobrej funkčnosti vašich ľadvín a trávenia.

Autor: Andrea Zummerová