Cvičíte, no aj tak nechudnete ? 9 dôvodov, prečo je to tak

Máte pocit, že cvičíte viac ako kedykoľvek predtým, no ručička na váhe sa vám zastavila? Snažíte sa jesť zdravo, niekoľkokrát do týždňa chodíte do fitka, prípadne robíte rôzne športy, no akoby nič nepomáhalo? Príčin, prečo je to tak, môže byť hneď niekoľko.

9 dôvodov, prečo váha nejde dole

Prečo nechudnete, keď sa tak snažíte? Odpoveď možno nájdete práve v nižšie spomenutých bodoch. Niekedy to môže byť naozaj len drobnosť, ktorú ste prehliadli, prípadne, ktorej ste nedávali veľkú váhu. Poďme sa teda pozrieť, kde môže byť problém.

    1. Skryté kalórie

Ak si aj počítate kalórie, môže sa stať že zabúdate na podstatné čísla. Mnoho ľudí si povie, že veď lyžička arašidového masla alebo šálka kávy sa do kalorického okienka písať nemusí. No opak je pravdou. Nie je totiž káva ako káva a takisto lyžička arašidového masla nemusí byť vždy rovnaká.

Šarapatu vám v získaných kalóriách spraví nielen káva, ale aj alkohol, sladené nápoje či takzvané zdravé džúsy. Napríklad taká káva so smotanou obsahuje 30 kalórií. Koľko ich denne vypijete?


    2. Nevhodná tepová frekvencia

Vedeli ste, že keď máte tepovú frekvenciu príliš vysokú, tuky nespálite? Ak cvičíte kvôli tomu, aby ste schudli, je dôležité udržiavať si tepovú frekvenciu okolo 60 % našej maximálnej tepovej frekvencie.

Ako si ju ale vypočítať? Maximálna tepová frekvencia sa orientačne počíta tak, že od čísla 220 odpočítate váš vek. Z tohto čísla následne vypočítate 60 % a máte svoju približnú optimálnu tepovú frekvenciu na spaľovanie.

O dôležitosti tepovej frekvencie pri spaľovaní tukov a o tom, ako zistiť presnú tepovú frekvenciu vhodnú na chudnutie, sa dočítate viac v článku Nezabudnite si sledovať tep.

    3. Nedostatok vody

Ďalším kľúčovým faktorom, vďaka ktorému nechudnete, môže byť nedostatočný pitný režim. Voda totiž podporuje metabolizmus a zvyšuje spaľovanie kalórií. Podľa jednej štúdie dokonca dostatočný pitný režim zvyšuje spaľovanie kalórií až o 30 %, a to počas jednej až dvoch hodín od jeho príjmu.

    4. Veľké porcie jedla

Máte radi pocit plného žalúdka? Ak chcete chudnúť, je naozaj lepšie vsadiť na menšie porcie jedál. Ak sa vám zdá tanier málo plný, skúste si vziať nabudúce menší tanier. Uvidíte, že o nič neprídete, ak nebudete jesť toľko, čo doteraz.

    5. Vynechávanie jedál

Počuli ste už o tom, že ak vynecháte jedlo, napríklad raňajky, schudnete? Bohužiaľ to nie je tak celkom pravda. Ak totiž vynecháte nejaké jedlo, veľmi pravdepodobne na vás neskôr prídu chute a nakoniec zjete niečo, čo by ste bežne ani nezjedli.

Nemusíte jesť zrovna 5-krát denne, pretože nie každému to vyhovuje, no aspoň trikrát denne by ste jesť mali. Nepodceňujte svoj príjem a namiesto vynechania jedla si radšej dajte niečo zdravé.

    6. Nedostatok bielkovín

Príčinou, prečo nechudnete, môže byť aj nedostatok bielkovín v strave. Práve bielkoviny sú totiž veľmi dôležité z hľadiska podpory metabolizmu. Ak ich príjem zanedbáte, môžete si celkový metabolizmus nepríjemne spomaliť. Okrem toho vám bielkoviny takisto na dlhšiu dobu zaženú hlad a dlhšie sa budete cítiť sýty.

    7. Prílišné solenie

Samozrejme, že naše telo soľ potrebuje, no možno nie v takom množstve, ako si myslíte. Soľ, resp. sodík, na seba viaže vodu, a tak pri jeho nadmernom príjme zvyšujeme našu hmotnosť, aj keď nie práve tukom. Skúste si niekedy pre príklad spočítať, koľko sodíka obsahujú potraviny a jedlá, ktoré za deň zjete. Odporúčaná denná dávka sodíka je totiž 5 gramov, pričom väčšina z nás ho za deň skonzumuje oveľa viac.

    8. Nekvalitný spánok

Určite ste už počuli o tom, ako je kvalitný spánok dôležitý. A nielen pre naše zdravie, ale aj pre celkovú regeneráciu. Ak sa večer pred spaním prejete, prípadne sa poriadne nevyspíte dlhšiu dobu, vaše telo bude fungovať podstatne horšie, čo bude mať za následok aj väčšie riziko vzniku obezity. Navyše, nedostatok spánku podporuje produkciu hormónov, ktoré zvyšujú chuť do jedla.

    9. Prehnané ciele

Ako posledné si povieme o prípade, kedy chceme všetko hneď. Chudnutie, bohužiaľ, nie je otázkou dní či týždňov, ale často aj mesiacov a rokov. Je preto dobré nedávať si prehnané ciele, ale motivovať sa menšími, reálnejšími cieľmi a postupne ich zvyšovať, resp. pridávať nové.