Cukety nielen do šalátov
Cuketa je vlastne zeleninová tekvica, ktorá sa stala formou podobná uhorke. Okrem tmavo zelených sú ešte smotanovo biele, žltkasté, žlto pruhované alebo škvrnité. Obsahujú veľa vitamínov, kalcium a železo. Pred prípravou sa plody umyjú, časť pri stopke sa odkrojí. Iba staršie plody, ktoré majú tvrdšiu šupku, sa zbavujú šupky. Pri 8 až 12 stupňoch C sa môžu skladovať v chladničke. Malé cukety sá hodia do šalátov, väčšie na plnenie. Ako korenie sa hodí zelená petržlenová vňať, pažítka, kôpor, bazalka, majoránka, oregano, rozmarín, muškát a biele korenie. Z cukety si môžete pripraviť aj klasickú
ratatouille: Francúzska ratatoullie pozostáva z cibule, aubergin, cukiet, papriky, rajčiakov, cesnaku, rozmarínu, tymiánu a šalvie. Každú zeleninu treba dusiť zvlášť na olivovom oleji, aby si ponechala svoju osobitnú chuť. Napokon všetko spolu zmiešame.