Cuketa je poklad pre zdravie

Cuketa je v našich končinách obľúbenou zeleninou. Jej domovom sú najmä stredomorské krajiny ako Grécko, Cyprus, Turecko, Taliansko, Španielsko či Francúzsko. Podlhovasté tmavozelené plody sa veľmi podobajú na šalátovú uhorku a môžu dorásť do hmotnosti až dvoch kilogramov. Dopestovať si ju možno veľmi jednoducho na záhradke a v obchodoch je dostupná prakticky počas celého roka.

Táto nenápadná zelenina skrýva v sebe množstvo cenných látok. Je hotovým pokladom pre zdravie. Okrem toho je skutočne všestranná, čo sa týka použitia v kuchyni. Preto sa jej určite oplatí dať šancu.

Vitamínová bomba

Podobne ako uhorka, aj cuketa je tvorená hlavne vodou. Obsah vody je viac ako 90 %. 100 g cukety obsahuje okolo 18 kalórií, 3 g sacharidov, 1,08 g vlákniny a 1,47 g bielkovín. Z vitamínov v nej nájdeme betakarotén, vitamíny skupiny B, vitamín C, E a K a minerálnych látok hlavne draslík, fosfor, sodík, horčík, vápnik železo, selén, mangán, zinok a meď. Vďaka obsahu týchto látok je cuketa skvelým spojencom pre naše zdravie. Aké sú jej pozitívne vlastnosti?

Antioxidačný účinok

Cuketa má bohatý obsah antioxidantov, čo sú zlúčeniny, ktoré pomáhajú chrániť bunky pred poškodením voľnými radikálmi.

Karotenoidy - luteín, zeaxantín a betakarotén - prospievajú aj zdraviu očí, pokožke, srdcu, a dokonca sa spájajú aj s protirakovinovými účinkami.

Najvyšší obsah antioxidantov sa nachádza v šupke cukety, preto je dobré konzumovať aj tú.

Zdravé trávenie

Ďalší výrazný benefit konzumácie cukety je podpora trávenia. Vysoký podiel vody v dužine a obsah rozpustnej i nerozpustnej vlákniny pôsobia preventívne proti zápche.

Viaceré štúdie tiež preukázali, že cuketa pomáha znižovať zápalové procesy a prejavy niektorých porúch čriev, ako sú syndróm dráždivého čreva, Crohnova choroba alebo ulcerózna kolitída.

Zdroj foto: freepik.com

Zdravé srdce

Cuketa môže tiež prispieť k zdraviu srdca, za čo vďačí hlavne vysokému obsahu vlákniny. Výskumy totiž preukázali, že ľudia, ktorých strava obsahuje viac vlákniny, majú nižšie riziko srdcových chorôb.

Obsah pektínu (rozpustná vláknina), draslíka a karotenoidov, ako aj ďalších látok v cukete, pomáhajú znižovať krvný tlak a cholesterol a ďalšie rizikové faktory srdcových ochorení.

Zdravé oči

Zaradenie cukety do jedálnička môže podporiť aj zdravie očí a kvalitu zraku. Ide hlavne o účinok vitamínu C a beta-karoténu, spolu s antioxidantmi luteínom a zeaxantínom. Štúdie dokazujú, že tieto antioxidanty sa môžu hromadiť na sietnici, čím zlepšujú zrak a znižujú riziko degeneratívnych očných ochorení.

Zdroj foto: freepik.com

Podpora chudnutia

Ľudia, ktorí sa snažia schudnúť, môžu taktiež profitovať z účinkov cukety. Vysoký obsah vody, vlákniny a zároveň málo kalórií dodávajú človeku pocit sýtosti a znižujú pocit hladu, čo z dlhodobého hľadiska podporuje chudnutie a udržiavanie zdravej hmotnosti.

To je len niekoľko prospešných účinkov cukety na naše zdravie. Táto zelenina by určite nemala chýbať v jedálničku každého, komu záleží na zdravom stravovaní.

A ako ju zakomponovať do stravy?

Cuketa je univerzálna a dá sa použiť na mnoho spôsobov. Najzdravšia je, samozrejme, čerstvá a spolu so šupkou. V tomto prípade je ideálne mať vlastnú chemicky neošetrovanú cuketu alebo si ju zadovážiť v bio kvalite. Strúhanú surovú cuketu môžeme pridávať do šalátov, alebo ju použiť do smoothie.

Obľúbené spôsoby prípravy cukety sú:

  • grilovanie

  • zapekanie (môžeme ju zapekať plnenú mäsom, syrom či inou plnkou)

  • cuketové placky

  • krémová cuketová polievka

  • cuketový prívarok

  • nastrúhaná cuketa sa hodí aj ako súčasť cesta do koláčov

Receptov na cuketové jedlá je veľké množstvo, a tak každý môže nájsť spôsob, ako si túto zdravú pochúťku dopriať v svojom jedálničku.

Zdroj foto: freepik.com