Cottage cheese je nová múka

Cottage cheese je nová múka

Generácia Z ho považuje za neodmysliteľnú súčasť modernej kuchyne a internet je doslova zaplavený kreatívnymi receptami na jeho použitie nielen v studenej kuchyni, ale aj v tej teplej. A odborníci na výživu s nimi len súhlasia. Vyskúšajte nový trend a vymeňte pri varení a pečení múku za cottage cheese. Stačí táto jediná zmena a získate nielen extra porciu bielkovín, ale aj menej kalórií. Vaše telo to iste ocení.

Cottage cheese je potravina s množstvom zdravotných benefitov, ktorú vieme pripraviť na veľa spôsobov a ak mu ešte niekto neprišiel na chuť, tak asi zatiaľ nenašiel ten správny recept. „Je nielen vynikajúcim zdrojom vápnika, ale aj kvalitných bielkovín, čo podporuje rast svalov a regeneráciu. Patrí do veľmi malej skupiny syrov, v ktorých je vysoký obsah bielkovín a nízky obsah tukov. Preto je ideálnou voľbou na rýchle a kvalitné zasýtenie počas dňa a to nielen pre bežného človeka, ale aj pre športovcov, ktorí potrebujú zvýšiť príjem bielkovín,“ hovorí odborník na výživu a životosprávu Michal Páleník.

Okrem toho cottage cheese obsahuje aj fosfor, ktorý spolu s vápnikom prispieva k udržaniu silných kostí a normálnej funkcii buniek, a vitamíny skupiny B, ktoré zase podporujú energetický metabolizmus a zdravie nervového systému. A vďaka tomu, že je minimálne technologicky spracovaný, prospieva aj zdravému tráveniu.

Použiť cottage cheese namiesto múky? Vo svete už dávno žiadna novinka!

Pripravte sa na aktívnu jar a vyskúšajte nový trend aj vy - vymeňte múku za cottage cheese. Dosiahnete tak nižší príjem kalórií a vyšší príjem bielkovín. Navyše, ak ste doteraz neprišli na chuť cottage cheese v studenej kuchyni, jeho použitie v teplých pokrmoch bude možno pre vás to pravé.

Slovákov naučila jesť cottage cheese už koncom 90. rokov značka rajo a dnes k nám prináša aj celosvetový trend – tipy, ako ho využiť namiesto múky. Do akých receptov sa hodí práve cottage cheese vám poradia aj známi slovenskí food bloggeri. Majka Kukučková, známa na Instagrame ako @kukucka.pecie, pripravila šťavnatý brownies z karamelového cottage cheese a Šimon Kán zase z pažítkového cottage cheese upiekol slané raňajkové muffiny. Michal Páleník už vyskúšal z vanilkového cottage cheese pripraviť lievance s ovocím a Peter Lackovič využil biely cottage chesse do pizza cesta.

Ak v niektorých receptoch objavíte namiesto múky okrem cottage cheese aj ovsené vločky, je to tiež super doplnok. Majú 2 - 3x viac vlákniny ako bežná múka a rovnako minerálov a bielkovín. Navyše, vďaka vláknine viac zasýtia, takže pocit sýtosti vám vydrží dlhšie a nebudú vás lákať ďalšie jedlá. Pri dezertoch zase do cesta nepridávame žiadny cukor, pretože sladký cottage cheese ho už obsahuje. Špeciálne pri brownies je ho tam však oveľa menej, ako sa pridáva do bežných receptov s múkou.

Inšpirujte sa a vymeňte múku za cottage cheese aj vy. Tipy na recepty nájdete na www.rajo.sk/recepty alebo na Instagrame značky rajo.

Zdroj foto: @kukucka.pecie