Čokoláda a zdravie

Téma, ku ktorej nájdeme nesmierne množstvo informácii pre i proti. V ostatných rokoch prevládajú články, ktoré čokoládu chvália, najmä pre antioxidanty, ktoré pomáhajú prechádzať mnohým ochoreniam, ale najmä ochoreniu srdca a ciev.

Všetci, ale najmä študenti vedia, ako môže čokoláda prispieť k dobrej pohode a najmä k prekrveniu mozgu. Veľa študentov prepadlo čokoláde počas skúškového obdobia. Štúdie preukazujú, že čokoláda pôsobí nielen na našu dušu, ale aj na telesné zdravie.

Ako prospieva čokoláda zdraviu?

Štúdie publikované v časopise American Journal of Clinical Nutrition hovoria o tom, že tmavá čokoláda a kakao môžu zvýšiť hladinu HDL – dobrého cholesterolu v tele a naopak zastaviť tvorbu nežiaduceho LDL – zlý cholesterol. Ďalšie štúdie dokazujú priaznivý vplyv čokolády na znižovanie krvného tlaku. Čierna čokoláda a kakao znižujú údajne aj riziko vzniku nebezpečných krvných zrazenín. Ak hovoríme o prospievaní čokolády na zdravie, máme na mysli čokoládu, ktorá má vysoký, minimálne 70%, obsah kakaa. Ide o potravinu, ktorá výrazne ovplyvňuje zdravie a napriek typickej horkosti nám môže osladiť život.

Bola doba, kedy bola čokoláda privilegovaným nápojom na kráľovských dvoroch, či v najlepších salónoch. Časom zľudovela, dnes sa stala dostupnou potravinou a nápojom pre všetkých. Čo je príjemné nemusí byť hneď aj škodlivé, ale tiež treba pamätať na ľudovú múdrosť „všetko s mierou.“

Vynikajúci povzbudivý nápoj (200 ml mlieka, 350 g horkej čokolády, cukor a šľahačka) si pripravíme tak, že necháme čokoládu v teple zmäknúť. Potom ju vmiešame do teplého mlieka, podľa chuti osladíme a za stále miešania necháme krátko prejsť varom. Nápoj precedíme a vrch môžeme a nemusíme ozdobiť šľahačkou.

Dajte si horúcu čokoládu, buďte zdraví a šťastní! Na jesenné a zimné večery je priam ideálna. Horúca čokoláda zahreje a vyvolá pocit dobrej nálady.