ČO VO VAJCI
Čerstvo znesené slepačie vajce s hmotnosťou 58 g má 60,6 % bielka, 30,1 % žĺtka a 9,3 % škrupiny. Kačacie vajce s hmotnosťou 80 g obsahuje 52,6 % bielka, 35,4 % žĺtka, 12,0 % škrupiny. Pri 80-gramovom morčacom , vajci tvorí bielok 57,5 %, žĺtok 31,0 % a škrupina 11,5 % podielu z hmotnosti. Husacie vajce s hmotnosťou 155 g je zložené z 54,1 % bielka, 34,5 % žĺtka a 11,4 % škrupiny. Vajce perličky, ktoré váži 40 g, má bielok zastúpený 52,3 %, žĺtok 35,1 % a škrupina tvorí 12,6 %. Môžeme konštatovať, že priemer z celkovej hmotnosti vajca tvorí: bielok asi 58 až 60 %, žĺtok 31,0 % a škrupina 10 až 11 %.