ČO SO ŠŤAVOU Z KAPUSTY?
Pri kvasení kapusty sa uvoľňuje kapustná šťava, ktorej je často prebytok a neraz vychádza nazmar. Je to veľká škoda, pretože táto šťava je nielen osviežujúca, ale nesmierne cenná zo zdravotného hradiska. Možno ju použiť buď v čerstvom stave, alebo ju môžeme uchovať sterilizáciou.
Kapustnú šťavu precedíme a prefiltrujeme cez riedku tkaninu. Prefiltrovanú šťavu možno ešte odkaliť samovoľným usadením kalov, aby bola takmer číra. Za tým účelom ju ponecháme ustáť v chladnej miestnosti 6-12 hodín. Potom ju opatrne pomocou hadičky stiahneme. Takto upravenú kapustnú šťavu naplníme do fliaš alebo pohárov a sterilizujeme rovnako ako ovocné mušty.
Šťavu v uzavretých obaloch o obsahu 1 liter, sterilizujeme vo vodnom kúpeli pri teplote 85 až 9°C po dobu 20 minút.