Čo robiť, keď sa ručička váhy nechce pohnúť smerom nadol

Snažíte sa robiť pre to, aby ste zhodili maximum, ale kilá sa vás držia ako kliešť? Je možné, že sa dopúšťate niektorej z nasledovných chýb.

1. Chudnete podľa časopisu

Ak chcete chudnúť zdravo, je nevyhnutné, aby ste mali dostatok kvalitných informácií. „Zaručená“ diéta z časopisu zázrak na počkanie neurobí. Tieto programy sú zvyčajne založené na nízkom príjme energie. Tak si „rozhádžete“ metabolizmus, budete unavení, podráždení a po skončení príde jojo efekt. Čo robiť? Skôr ako sa pustíte do zhadzovania kíl, poraďte sa s odborníkom a vzdelávajte sa v tejto oblasti. Veď vaším cieľom nie je iba štíhle, ale aj zdravé telo.

2. Prehnané obavy z tukov a cukrov

Stále je veľa tých, ktorí veria, že ak radikálne obmedzia tuky alebo cukry, kilá pôjdu dolu. Môže za to aj skutočnosť, že dlhý čas boli tuky v nemilosti, teda boli považované za hlavný problém nadváhy a obezity. Aktuálne sa stále viac hovorí o nebezpečenstve neprimeranej konzumácie cukrov. Lenže v skutočnosti naše telo potrebuje tuky a aj cukry. Samozrejme, treba si správne vybrať a konzumovať ich v primeranom množstve. Za výborné zdroje zdravých tukov sú považované panenské oleje (kokosový, olivový), ale aj ryby, orechy či semená. Čo sa týka sacharidov, do jedálnička patria komplexné, ako napríklad ovsené vločky, celé zrná a pod. Naopak, vylúčiť treba jednoduché v podobe rafinovaného cukru alebo múky.

3. Nevhodný tréning

Ak budete mesiace behať rovnakú trasu v rovnakej intenzite, po čase si telo na záťaž zvykne a ručička váhy sa zastaví. Preto sa treba snažiť, aby boli tréningy pestré. Nevyhýbajte sa kardio aktivitám, ale ani posilňovaniu. Dostatočné sú cviky s vlastnou hmotnosťou, nemusíte dvíhať ťažké závažia.

4. Vynechávanie pokrmov

Je pravda, že pri chudnutí je dôležité, aby bol výdaj energie vyšší ako príjem. To však neznamená, že máte hladovať alebo vynechávať jedlá. Ak to urobíte, telo si začne ukladať prijatú energiu „do zásoby“, pretože nebude vedieť, kedy dostane ďalšiu. Samozrejme, ak dlhšie nejete, s najväčšou pravdepodobnosťou sa dostaví vlčí hlad, keď zjete všetko, čo vám príde pod ruku.

5. Iba váženie nestačí

Hoci je váha jedným z ukazovateľov úspešnosti chudnutia, nie vždy vám podá hodnoverné informácie. Ak máte správne nastavený tréning, naberiete svalovú hmotu, ktorá je ťažšia ako tuk, a to sa odzrkadlí na váhe. Preto sa radšej pravidelne merajte a miery si zapisujte.

6. Nesprávny pitný režim

Chudnutie môžete sabotovať nedostatočným pitným režimom, ale aj pitím nevhodných nápojov. Zdrojom kalórií je nielen alkohol, ale aj sladené limonády či energetické nápoje. Vyhnite sa im.

-w-