Čo nám spôsobuje nedostatok pohybu?

Ľudské telo sa potrebuje pravidelne hýbať. Je jedno, aký typ pohybu vykonávate. Môžete behať v parku, zahrať si futbal, ping pong alebo cvičiť jogu.

Dôležité je, aby ste nejakú fyzickú aktivitu vykonávali. Obetovať 30-60 minút z dňa sa určite oplatí, ak vám to pomôže znížiť riziko, že ochoriete na niektoré z civilizačných ochorení.
Nedostatok pohybu spôsobuje:

  • nízku fyzickú kondíciu
  • slabé svalstvo
  • obezitu
  • horšiu pamäť
  • kardiovaskulárne problémy
  • cukrovku
  • osteoporózu
  • ťažkosti s trávením

Nízka fyzická kondícia, slabé svalstvo a obezita!

Hoci má veľký podiel na týchto problémoch nevhodné stravovanie, významnú rolu zohráva aj nedostatok pohybu. Keď je človek lenivý, nechce sa mu cvičiť. Dokonca je kvôli niekoľkým metrom použije mestskú hromadnú dopravu alebo na druhé poschodie ide výťahom.

Ak kvôli nedostatku pohybu priberajú už deti a mladí ľudia, je to veľmi zlá správa. Veľká váha tela totižto vytvára veľký zvislý tlak na dolné končatiny, čím spôsobuje deformity kostí a tiež posun kolenných kĺbov smerom dovnútra. Okrem kolien a kostí trpia aj chodidlá. Znehodnocujú sa oporné klenby a vytvára sa plochá noha, ktorá v dospelosti komplikuje chôdzu a spôsobuje bolesť.

Horšia pamäť, kardiovaskulárne problémy a cukrovka

Sedavý spôsob života škodí aj centrálnej nervovej sústave a mozgu, ktorý nie je dostatočne okysličovaný. Preto sa jeho činnosť spomaľuje, zhoršuje sa pamäť a aj schopnosť rýchlo spracovávať informácie. Ak sa vyhýbate telesnej aktivite, zvyšuje sa krvný tlak a rastie riziko srdcovocievnych ochorení. Hrozí aj vznik cukrovky, ktorá predstavuje doživotný problém.

Osteoporóza

Vynechávanie pravidelného cvičenia alebo pohybovej aktivity, hlavne počas vývoja mladého organizmu, má za následok porušenú modeláciu kostrovo-svalového aparátu (predsunutú bradu, guľatý chrbát, dopredu vysadenú lopatku, driekové zakrivenie chrbtice, slabé brušné svaly). Okrem toho sú títo ľudia adeptmi na skoliózu chrbtice v dospelosti i na nezvrátiteľné a bolestivé degenerácie stavcov alebo medzistavcových platničiek. Nízka fyzická aktivita neprospieva ani kostiam, ktoré sa stavajú krehké, pretože rednú. Neskôr sú pri vysokom štádiu osteoporózy náchylné na komplikovanejšie zlomeniny.

Ťažkosti s trávením

Pravidelný pohyb podporuje činnosť čriev a tým aj dobré trávenie. Stačí niekoľko kilometrov, ktoré prejdete denne pešo (3-4 km) a 30 minút intenzívnejšej aktivity, aby ste sa vyhli problému dráždivého čreva. Ide o chronické ochorenie sprevádzané bolesťami brucha, pocitom nafúknutosti a striedajúcimi sa zápchami a hnačkami. Často ním trpia napríklad šoféri z povolania, ktorí presedia dlhé hodiny za volantom. Sedavý spôsob života môže byť príčinou aj rakoviny konečníka a hrubého čreva.

V neposlednom rade pohyb prospieva i psychike. Počas fyzickej aktivity sa zvyšuje tvorba endorfínov a enkefalínov, ktoré majú na svedomí práve dobrú náladu. Nezanedbateľné nie je ani vytváranie zdravých vzťahov pri kolektívnej hre na ihrisku. Všeobecne platí, že aj zdravý duch je predpokladom zdravého organizmu, nielen naopak!

Michal Lendel

http://fitness.cvicte.sk/fitness-1/co-nam-sp-sobuje-nedostatok-pohybu