Čo jesť, aby ste predišli kŕčovým žilám?

Podľa štatistík trpí kŕčovými žilami viac ako polovica populácie. Preto je veľmi dôležité, aby sme ich vzniku predchádzali. Napríklad aj konzumáciou vhodných potravín. Ktoré zaradiť do jedálnička?

1. Potraviny bohaté na vlákninu

Skonzumujete denne 25 – 30 g vlákniny? Ak nie, tak si okrem iného koledujete aj o vznik kŕčových žíl. A to preto, že keď sa na toalete pri vykonávaní veľkej potreby namáhate, je to základ nielen pre vznik hemoroidov, ale i kŕčových žíl. Teda dôležité je pridať do svojho jedálneho lístka rozpustnú i nerozpustnú vlákninu, ktorá pomáha týmto stavom predchádzať, a tiež dostatok tekutín. Vlákninu nájdete bohato zastúpenú napríklad v celých zrnách, v ovocí a zelenine.

2. Jedlá s obsahom rutínu

Rutín patrí do kategórie flavonoidov (antioxidantov). Tie majú na organizmus množstvo pozitívnych účinkov. Jedným z nich je schopnosť znižovať krehkosť a priepustnosť kapilár. Teda znižujú riziko vzniku kŕčových žíl. Samozrejme, rutín má aj ďalšie pozitívne účinky na organizmus. Kde ho nájdete? Tak napríklad v pohánke, v jablkách (hlavne v šupke), čerešniach, hrozne, bobuľovom ovocí či v marhuliach.

3. Zázvor

Zázvor nie je len bojovníkom proti prechladnutiu a prostriedkom na dobré trávenie. Disponuje i skvelou schopnosťou podporovať krvný obeh. Do jedálnička by ho mali zaradiť aj ľudia, ktorí kŕčové žily už majú, pretože zabraňuje vzniku nebezpečných krvných zrazenín.

4. Citrusové plody

Citrusové plody obsahujú slušné množstvo vitamínu C. Ten ako antioxidant chráni cievne steny.  Preto si pravidelne doprajte grepy, pomaranče, citróny alebo limetky.

5. Avokádo

Avokádo je prospešné pre cievy i srdce. Okrem tukov sa v ňom nachádzajú aj dôležité vitamíny a minerály. Navyše je zdrojom glutatiónu, ktorý je považovaný za najvýznamnejší zo všetkých antioxidantov.

6. Voda

Možno to znie ošúchane, ale kvalitný pitný režim je dôležitý aj ako prevencia kŕčových žíl. Preferujte čistú vodu, bylinkové čaje, poprípade zriedené ovocné a zeleninové šťavy. Budete sa cítiť sviežo, menej zjete a predídete zdravotných problémom.

7. Rozmarín

Táto korenina a liečivá rastlina je výborná na stimuláciu krvného obehu. Navyše obsahuje polyfenoly, ktoré ochraňujú cievy pred poškodením. V kuchyni ho môžete použiť na dochutenie rýb, mies či jedál s paradajkami.

8. Cvikla

Fytochemikálie, ktoré sú zodpovedné za farbu červenej repy, znižujú hladinu homocysteínu. Aminokyseliny, ktorá poškodzuje cievy. Takže cvikla je tiež výbornou bojovníčkou proti vzniku kŕčových žíl.


-w-