Čo je uzemnenie a ako vám môže pomôcť?

Možno vám pojem uzemnenie znie príliš ezotericky. V skutočnosti ide o jednoduchú prax, ktorá má v dnešnom uponáhľanom svete veľa prospešných účinkov pre telo i dušu. Spojiť so zemou sa môžete chôdzou naboso po piesku či tráve alebo sedením na lúke.

Uzemnenie môžeme jednoducho definovať ako spojenie ľudského tela s povrchom Zeme. Je dôležité, aby išlo o priamy kontakt, teda dotyk kožou. Stačí sa prejsť naboso po prírodných povrchoch, teda po pôde, tráve, piesku alebo betóne. Tieto povrchy disponujú prospešným jemným negatívnym nábojom, prostredníctvom ktorého nadviažeme priamy kontakt so Zemou. Naše telo tento náboj absorbuje, a to má pozitívny vplyv na psychické i fyzické zdravie.


                                                         Zdroj foto: freepik.com

Nejde o žiadnu novinku, pretože mnohé kultúry praktizovali akt uzemnenia po tisícročia. Dnešný hektický svet vracia túto techniku na výslnie, pretože či chceme, alebo nie, pochádzame z prírody a stále sme s ňou spojení, hoci si to často v záplave každodenných povinností neuvedomujeme. Najľahšie je uzemniť sa vonku chôdzou naboso, ľahnúť či sadnúť si na zem, kúpať sa v prírodnej vode a prospešné sú aj činnosti v záhrade.

Aké sú pozitívne účinky uzemnenia?

Uzemnenie, samozrejme, zaujíma aj vedcov. Jeho prospešné účinky sú overené nielen empiricky, ale aj vedecky. Jednou z hlavných výhod je, že pôsobí protizápalovo. Vedci sa domnievajú, že týmto spôsobom možno neutralizovať škodlivé voľné radikály a zmierniť akútny i chronický zápal.


                                                           Zdroj foto: freepik.com

Kontakt s prírodou pôsobí antistresovo, o tom niet pochýb. Podobné účinky má aj uzemnenie, pretože keď ho vykonávame vedome, znižuje množstvo stresových hormónov a pomáha upokojiť sa. Záporný náboj z povrchu Zeme pomáha neutralizovať kladný náboj, ktorý sa v tele hromadí v dôsledku vystavenia elektromagnetickému poľu z elektronických zariadení. Podľa ďalšej štúdie uzemnenie počas spánku znižuje hladinu kortizolu a celkovo zlepšuje kvalitu spánku. Pomôže nastoliť prirodzený cirkadiánny rytmus.

Ak vás trápi únava, vykonávajte uzemnenie pravidelne, pretože vám pomôže získať energiu. Zdá sa, že uzemnenie má pozitívny vplyv aj na podporu imunity, zlepšenie krvného obehu a zmiernenie bolesti. Spája sa aj s podporou hojenia rán.

Tipy, ako sa jednoducho uzemniť počas dňa

Využite príležitosť chodiť naboso po prírodnom povrchu, alebo si zaplávajte v prírodnej vodnej ploche. Napríklad, ak bývate v dome, chodievajte po záhrade či chodníku bez obuvi.  Alebo pri sedení v altánku buďte chodidlami v kontakte so sebou naboso. Na dovolenke ležte priamo na piesku alebo okopávajte záhradku bez topánok. Alebo si ranné cvičenie doprajte vonku na tráve. Možností je neúrekom a bola by škoda nevyužiť túto jednoduchú techniku na zlepšenie zdravia.

Mirka

Zdroj foto: freepik.com

Zdroj foto: freepik.com