Čo je to za ovocie?

 

Exotické ovocie v našich predajniach už nie je ničím výnimočným. Na pulty sa dostávajú čoraz zvláštnejšie druhy s čudesnými až pračudesnými menami. Škoda, že pri cenovke chýba informácia, ako sa dané ovocie konzumuje. Nemuselo by tak bezradne čakať, kto si ho kúpi.
 
Tamarilos – ovocie podobné rajčine, ale trocha podlhovastejšie. Chuť je kyslasto-trpká, očarí len málokoho. Dužina je žltá, až mierne červenkastá, obsahuje veľa semienok.
 
Pytahayas – vyzerajú ako malé ananásy. Rastú na kaktuse a ich dužina je veľmi chutná.

Mangostan- ovocie, ktoré rastie na strome má fialovú farbu. Koža je tuhá, po rozkrojení vyzerá dužina ako strúčiky cesnaku. Chuť bielej dužiny je opojná, veľmi jemná.
 
Kumquat – vyzerá ako malý oranžový pomaranč, konzumuje sa spolu so šupkou. Je dosť obľúbené, jeho nejedlá odroda sa využíva v kvetinárstvach k aranžovaniu.

Karambola – malajzijská hviezda, ovocie vyznačujúce sa hviezdicovým tvarom. Konzumuje sa spolu so šupkou, semienka sa vyhadzujú, sú nejedlé. Je ideálne do šalátov, alebo miešaných nápojov.
 
Liči – vyzerá ako malina s tvrdou kožou. Je vo veľkosti čerešne, lúpe sa, konzumuje sa biela dužina.
 
Figy barbrie – plody rastú na kaktuse, sú chránené tŕňmi, ktoré treba odstrániť, dužina sa vyjedá lyžičkou.
 
Hurmikaki – plod ebenovníka, známeho pre kvalitné ebenové drevo. Vyzerá ako rajčina, musí poriadne dozrieť, inak je nechutné.
 
Rambutan – pripomína červený gaštan v šupe. Konzumuje sa dužina.
 
Pepino – žlté plody s fialovými pásmi, chuť medzi melónom a hruškou. Dá sa vypestovať i u nás. Konzumujeme so šupkou alebo bez.
 
SH
sxc.hu/925950