Čo je kremelína a ako sa dá použiť?

80 až 90 percent kremelíny tvorí oxid kremičitý. Obsahuje aj ďalšie minerály a stopové prvky, s čím sa spájajú jej pozitívne účinky na zdravie. Zvyčajne stačí kremelínu v podobe prášku rozmiešať vo vode alebo ovocnej šťave a skonzumovať ráno po prebudení.

Kremelínu zoženiete v obchodoch so zdravou výživou. Ak ste o nej ešte nepočuli, je najvyšší čas zoznámiť sa s ňou. Kremelína pochádza z jednobunkových mikroskopických rias s kremičitanovými schránkami. Postupne odumierajú a tvoria sa z nich diatomity, teda usadené horniny. Práve z tých sa pripravuje výživový doplnok a to rozomletím diatomitov na prášok.

Treba si uvedomiť, že existujú dva druhy kremelíny. Jednou z nich je už spomínaná potravinárska kremelína, ktorá je vhodná na konzumáciu. Ďalšia je nejedlá a má priemyselné využitie.

Kremelína a jej potenciálne výhody

Kremelína je bohatá na oxid kremičitý. Ide o formu kremíka, ktorá sa v ľudskom tele veľmi dobre vstrebáva. Nachádza sa prirodzene v nechtoch, kostiach, šľachách, pečeni i obličkách. Podľa viacerých výskumov je oxid kremičitý nevyhnutnosťou pre zdravie a  bojovníkom proti starnutiu. Podľa štúdie konzumácia vyššieho množstva oxidu kremičitého má množstvo priaznivých účinkov na organizmus. Ktoré sú to?

Určite ste už počuli o tom, že naše telo disponuje prirodzenými detoxikačnými mechanizmami, ktoré sú neustále v činnosti. Napriek tomu môžeme telu pomôcť aj zvonka. Zdá sa, že vhodnou podporou očisty tela je aj kremelína, slúžiaca ako prirodzený detoxikačný prostriedok, ktorý zabíja parazity a vírusy. Prečo je to tak? Oxid kremičitý funguje na podobnom princípe ako antioxidanty, čiže látky bojujúce proti oxidačnému stresu. Jedna zo štúdií prišla so záverom, že pomáha organizmu zbavovať sa ťažkých kovov, ako je napríklad hliník.

Kremík je nevyhnutný aj pre zdravie kostí a dokonca je prevenciou osteoporózy. Pomáha pri syntéze kolagénu a mineralizácii kostí. Keďže kremelína je bohatá práve na oxid kremičitý, môže byť pomocníčkou pri riešení problémov s osteoporózou. Je však potrebné poznamenať, že v tejto oblasti je potrebné vykonať ešte ďalšie výskumy.
Kremelínu môžete nájsť aj v kozmetike, napríklad v zubných pastách či pleťových pílingoch z prozaického dôvodu – pomáha čistiť a chrániť pokožku, nechty i zuby.
Mirka