Čo je aromaterapia a aké esenciálne oleje patria k najobľúbenejším?

Počuli ste už o aromaterapii? Ide o používanie aromatických esenciálnych olejov, ktoré môžu rôznymi spôsobmi vplývať na náš zdravotný stav. Aromaterapia tak môže byť vhodným pomocníkom pri liečení rôznych neduhov.

Viacero spôsobov použitia esenciálnych olejov

Avšak ešte predtým ako vám povieme niečo viac o esenciálnych olejoch a aromaterapii, je dôležité pripomenúť, že esenciálne oleje nenahrádzajú profesionálnu lekársku starostlivosť. Rozhodne ich používajte len tak, ako je odporúčané a neexperimentujte. V ideálnom prípade sa o možnostiach takejto doplnkovej liečby poraďte aj so svojim lekárom.

V rámci aromaterapie je možné využiť vonné tyčinky, obľúbené aroma lampy, či rôzne druhy aroma difuzérov. To sme však len na začiatku. Dôležitý je aj výber samotných esenciálnych olejov. Existuje ich veľké množstvo druhov, my vám predstavíme niektoré z najobľúbenejších.

Trojica obľúbených esenciálnych olejov. Vyskúšate niektorý z nich?

Jedným z najobľúbenejších esenciálnych olejov vôbec je mäta. Sviežu vôňu mäty určite každý z vás pozná, či už zo žuvačiek, cukríkov, alebo aj zo zubných pást. Táto vôňa má tendenciu pôsobiť upokojujúco na myseľ, či pomáhať pri tráviacich ťažkostiach, bolestiach hlavy a prípadne aj pri problémoch s dýchacími cestami.

Cudzie vám zrejme nebudú ani účinky eukalyptu. Nachádza sa v mnohých prípravkoch, ktorými sa liečia dýchacie cesty. Aj vo forme esenciálneho oleja môže pomôcť pri respiračných problémoch, či pri prechladnutí, bolestiach hrdla, kašli, prípadne nádche.

Trojicu vybraných esenciálnych olejov zakončíme levanduľou. Ide pravdepodobne o najpoužívanejšiu rastlinu pri problémoch so spánkom. Esenciálny olej z levandule tak môže pomôcť v prvom rade ľuďom, ktorí majú problémy s nespavosťou.