Cmar – priateľ pevného zdravia
Až 85% bielkovín obsiahnutých v cmare, dokáže naše telo spracovať. Je to doslova kráľovská potravina, ktorá vzniká tak trochu nekráľovsky- ako odpadový produkt masla. Napriek takémuto nelichotivému vzniku je cmar veľmi hodnotnou potravinou s obsahom tuku len 0,5%. Aj preto je vhodný pri zbavovaní sa nadbytočných tukov v tele.
Cmar sa využíval už v starom Egypte a poznali ho aj Babylončania. Bol známym elixírom krásy a používal sa aj pri kúpaní. Cmar blahodarne pôsobí na výstavbu bunkových stien a svalov. Vápnik v ňom obsiahnutý je zasa výbornou zbraňou proti osteoporóze a mať zdravé zuby rovná sa piť cmar.
Lecitín sa v cmare nachádza v dvojnásobnej hodnote ako v plnotučnom mlieku. Vďaka lecitínu je náš mozog v dobrej kondícii a aby to nebolo málo, lecitín posilňuje aj nervy. Ak ho pijete pravidelne, máte zaručenú prevenciu proti srdcovo-cievnym chorobám.
Dámy si ním môžu pomôcť aj v príprave skvelej masky na suchú a citlivú pleť. Rovnako je vhodný na upokojenie pokožky, ktorá dostala väčšiu dávku slnečných lúčov a je boľavá. Máte nebodaj opuchnuté nohy? Aj tu vám pomôže cmar, presnejšie studené zábaly z cmaru.
Všimnite si ho na pultoch v potravinách. Často ostáva nepovšimnutý a pri tom je to kráľ. Skromný, ale verný priateľ pevného zdravia.
Agáta Galisová