Citrusy sú v zime súčasťou nášho jedálnička. Sú zdravé?
V mnohých slovenských domácnostiach nesmú cez zimu chýbať citrusy, teda pomaranče, mandarínky, grepy, limetky či citróny. Od detstva máme totiž v mysli zafixované, že sú zdrojom vitamínu C, ktorý nás chráni pred infekciami. Sú však naozaj také prospešné?
Vybrané benefity citrusov v kocke
Sú dobrým zdrojom céčka a ďalších živín
Vaši rodičia či starí rodičia neklamali, keď tvrdili, že citrusové ovocie je bohaté na vitamín C. Ten patrí medzi najsilnejšie antioxidanty, ktoré chránia bunky pred škodlivými voľnými radikálmi. Faktom je i to, že už jeden stredne veľký pomaranč vám zabezpečí takmer celú dennú dávku vitamínu C. Za zmienku stoja aj ďalšie živiny, ako napríklad vitamíny skupiny B, draslík, fosfor, horčík či meď. Farba citrusového ovocia napovedá, že obsahuje aj karotenoidy. Z ďalším antioxidantov sú prítomné desiatky rôznych flavonoidov.
Podporujú trávenie
V šálke citrusových plodov sú zastúpené 4 g vlákniny, čo je slušné množstvo, keď zoberieme do úvahy, že dospelý človek má denne prijať 25 – 30 g vlákniny. Vláknina má výbornú schopnosť zasýtiť, je nevyhnutná pre zdravie čriev i pravidelné vyprázdňovanie.
Znižujú riziko vzniku obličkových kameňov
Pravidelná konzumácia citrusov alebo pitie citrusových štiav môže byť výbornou prevenciou vzniku obličkových kameňov.
Chránia pred rakovinou
Podľa štúdie vykonanej v Harvard Medical School v Bostone tí, ktorí si denne dopriali jeden grep, alebo vypili šťavu z jedného grapefruitu, mali nižšie riziko vzniku rakoviny pľúc. Podobné ochranné funkcie môžu mať citrusy aj pri iných druhoch rakoviny. Za tieto vlastnosti sú zrejme zodpovedné početne zastúpené antioxidanty.
Prospievajú srdcu i mozgu
Rozpustná vláknina priaznivo vplýva na hladinu cholesterolu a antioxidanty, ako napríklad naringín, podporujú zdravie srdca. Celkovo flavonoidy zabraňujú vzniku neurodegeneratívnych ochorení, ako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba.
Majú byť citrusy súčasťou nášho jedálnička v zime?
Pre naše telo je prirodzené, ak pre väčšinu nami skonzumovaných potravín platí, že sú lokálne a sezónne. To sa o citrusoch povedať nedá. Väčšina z nich dokonca pochádza z krajín tretieho sveta. Problémom veľkého množstva citrusov počas zimy môže byť aj to, že zvnútra náš organizmus ochladzujú a my by sme sa mali sústrediť skôr na príjem potravín, ktoré naše telo zahrejú. Pri citrusoch si tiež treba dávať pozor na kvalitu kvôli obsahu pesticídov. Jesť, či nejsť citrusy počas zimy? Ak si v rámci zdravého, pestrého a vyváženého jedálnička dáme v chladných mesiacoch pomaranč či grep, nie je to žiadna pohroma, ale výživné spestrenie zimného jedálnička. Avšak volíme tie z ekologického poľnohospodárstva.
Mirka