Citrusy sú bohaté na hesperidín. Čo dokáže tento silný antioxidant?
Citrusy majú schopnosť organizmus ochladzovať, preto sú stvorené na konzumáciu počas horúcich letných dní, nie počas zimy. Okrem príjemného osvieženia nám do tela doplnia vitamín C, vlákninu a aj antioxidanty, medzi ktorými je hojne zastúpený hesperidín.
Čo je hesperidín?
Hesperidín je jeden z rastlinných pigmentov patriacich do skupiny flavonoidov, ktoré spadajú ešte do väčšej skupiny antioxidantov nazývaných polyfenoly. Disponuje silnými antioxidačnými a protizápalovými účinkami. Zastúpený je najmä v citrusovom ovocí, teda v pomarančoch, grepoch, mandarínkach či citrónoch. Avšak hojne je zastúpený i v mäte piepornej. V 100 ml čistej šťavy z červeného pomaranča je 44 mg hesperidínu, v rovnakom množstve limetkovej šťavy 14 mg.
Tento flavonoid má viacero vedecky potvrdených účinkov na organizmus, a preto je dostupný aj vo forme doplnkov výživy.
Hesperidín bol objavený v roku 1828 chemikom Lebretonom na vnútornej strane citrusovej šupky.
Vybrané benefity hesperidínu
Prospieva srdcu
Hesperidín v citrusových plodoch, ale aj v mäte piepornej, je prospešný pre kardiovaskulárny systém a to najmä z dvoch dôvodov – znižuje vysoký krvný tlak a zápalové markery. Avšak flavonoidy sú známe aj tým, že sú schopné znížiť hladinu zlého LDL cholesterolu a inhibujú oxidáciu ciev, čiže sú aj prevenciou aterosklerózy. V štúdii z roku 2010 účastníci, ktorí denne konzumovali pomarančový džús alebo nápoj s obsahom hesperidínu, mali po štyroch týždňoch významne nižší diastolický tlak a zlepšila sa aj ich endoteliálna funkcia.
Zlepšuje kognitívne funkcie
Ďalšia štúdia prišla so záverom, že účastníci, ktorí denne pili čistý pomarančový džús mali výrazne lepšie kognitívne funkcie ako tí, ktorí dostávali iba džús s pomarančovou príchuťou. Štúdie sa zúčastnili zdraví dospelí.
Hesperidínu sa pripisujú aj neuroprotektívne účinky, čiže ochrana pred neurodegeneratívnymi chorobami, ako je Alzheimerova či Parkinsonova choroba, Huntingtonova choroba i roztrúsená skleróza.
Je pomocníkom pri zmierňovaní príznakov menopauzy
Návaly horúčav i zavodnenie organizmu počas menopauzy môže zmierniť pravidelná konzumácia citrusového ovocia bohatého na hesperidín.
Ženy v menopauze sú náchylné na vznik osteoporózy, a preto mnohé z nich suplementujú vápnik spolu s vitamínom D. Avšak podľa odborníkov je vhodné k tejto dvojke pridať aj hesperidín, ktorý môže byť užitočný v prevencii osteoporózy. Aspoň to tvrdia závery viacerých vedeckých štúdií.
Mirka