Citróny nakopnú vás i váš metabolizmus

Čo s vami urobí pohár vlažnej vody so šťavou z polovice citróna každé ráno?
Hoci je citrón exotickým ovocím, považujeme ho za úplne bežný a často zabúdame na jeho pozitívne účinky. Ak potrebujete svoje telo očistiť a posilniť, citrón je správnou voľbou. Šťavu z polovice citróna zmiešajte každé ráno s vlažnou vodou a vypite nalačno. Ak to budete robiť pravidelne, pozitívne účinky vás neminú. Tu je niekoľko z nich.

1. Doplní do tela céčko

Vitamín C je zastúpený v ovocí a zelenine, ale aj tak často trpíme jeho deficitom. V dôsledku toho nás trápi nedostatok energie, spomalený metabolizmus, sme náchylní na rozličné ochorenia, zle sa nám hoja rany, krvácajú ďasná a podobne. V 100 g citrónu sa nachádza okolo 50 mg vitamínu C, pričom odporúčaná denná dávka je v priemere 75-90 mg.

2. Povzbudí trávenie a metabolizmus

Pohár vody s citrónom po prebudení naštartuje trávenie a aj metabolizmus, ktorý je po spánku spomalený. Navyše sa vyhnete problémom ako zápcha, nadúvanie, pálenie záhy a podobne. Pri pálení záhy pomôže čajová lyžička citrónovej šťavy.

3. Podporí imunitný systém

Ľudská obranyschopnosť závisí aj od pravidelného prísunu výživných látok. Okrem vitamínu C sa v citrónoch nachádzajú aj vitamíny zo skupiny B, karotenoidy, draslík, fosfor, železo a ďalšie. Všetky tieto látky organizmus potrebuje na to, aby dokázal správne fungovať a odolávať chorobám.

4. Poradí si so zapáchajúcim dychom

Zapáchajúci dych je často príčinou zlého trávenia. Aj pri tomto probléme pomôže voda s citrónom, ktorú možno v prípade potreby dosladiť medom.

5. Uľahčuje vstrebávanie železa a chráni pred trombózou

Vitamín C je dôležitý pre vstrebávanie železa. Keďže je bohato zastúpený v citrónoch, mali by ich pravidelne konzumovať ľudia, ktorí trpia anémiou. Citróny sú zároveň aj prevenciou trombózy.

6. Čistí pečeň a obličky

Vitamín C a kyselina citrónová vplývajú blahodarne aj na pečeň a obličky. Posilňujú ich činnosť, vďaka čomu sú z tela lepšie odstraňované toxické látky.

Očistná citrónová kúra

Túto kúru si doprajte vtedy, ak máte náročné obdobie a necítite sa psychicky ani fyzicky najlepšie. Samozrejme, je vhodná úplne pre každého na očistenie a posilnenie organizmu. Každé ráno vypite 3 dcl filtrovanej vody s polievkovou lyžicou šťavy z citróna, potom si ešte počas dňa doprajte dve dávky. Pite ich po dúškoch počas celého dňa. Doba trvania kúry je 14 dní.

Náš tip: Ako zahnať chuť na sladké

Neviete sa zbaviť chutí na sladké? Vyskúšajte nasledovný trik. Keď budete chcieť opäť siahnuť po čokoláde alebo sušienkach, pomaly vypite vodu s citrónovou šťavou a medom.

-w-