Citrónové pusinky s jahodami
Čas prípravy: 60-65 minút
Porcie: 4
Ingrediencie:
• 120 g vaječných bielkov (asi 3 veľké vajcia)
• 240 g práškového cukru
Pre citrónovú polevu:
• 3 veľké bio vajcia
• 3 žĺtky
• 200 g jemného kryštálového cukru
• 150 ml citrónovej šťavy
• 1 balík citrónovej kôry Kotányi
• 150 g masla
• 1 šálka čerstvých jahôd
• 1 balenie lieskových orieškov krehkých
• 1 štipka čierny korenie (Kotányi mlynček)
Prípravné kroky:
1. Rúru predhrejte na 120 °. Potom vezmite misku a vyšľahajte bielka až budú spenené. Na to je najlepšie použiť mixér. Potom zvýšte rýchlosť mixéra a postupne pridávajte práškový cukor.
2. Mala by vzniknúť jemná, krémová a lesklá hmota. Potom vyložte plech na pečenie papierom a polievkovými lyžicami zmes rozdeľte na kôpky.
3. Potom vložíte do rúry a pečte asi 20 minút. Medzitým pripravujte citrónovú polevu. Rozmiešajte vajcia, žĺtky, cukor, citrónovú kôra a citrónovú šťavu.
4. V ďalšom kroku sa zmes zahrieva na miernom ohni za stáleho miešania. Kryštálový cukor by sa mal úplne rozpustiť. Maslo nakrájate na malé kúsky a postupne vmiešate do zohriatej zmesi. Dôležité je neustále miešanie.
5. Teraz zmes dusíte asi 10 minút a pravidelne miešate. Hmota by mala dostať hustú hmotu, potom je hotová. Zlejete / premiešate cez sitko a naplníte do pohára.
6. Hotové tortičky polejete citrónovou polevou a ozdobíte čerstvými jahodami. Pomeľte na to trochu čierneho korenia a posypte trochou lieskových orieškov.