Ciroková kaša s kakaom
Na jednu porciu kaše budeme potrebovať:
• šálku mlieka alebo rastlinného nápoja,
• 1 PL celozrnnej cirokovej múky (zomletých zrniek ciroku),
• 1 PL špaldovej (pšeničnej) krupice,
• maslo,
• kakao alebo karob,
• med,
• orechy na posypanie.
Príprava:
Kaša sa pripravuje rovnako ako tradičná krupicová kaša. To znamená, že mlieko alebo rastlinný nápoj privedieme k varu, pridáme cirokovú múku i špaldovú krupicu, 1 – 2 minútky povaríme a dáme na tanier. Navrch položíme kúsok kvalitného masla, posypeme kakaom a orechmi a nakoniec pokvapkáme kvalitným slovenským medom.
Pozitíva ciroku v kocke
Cirok je prirodzene bezlepkový a disponuje množstvom prospešných látok. V sto gramoch ciroku sa nachádza 12 g bielkovín, 7 g vlákniny, 3 g tuku. Z minerálov sú zastúpené železo, vápnik, fosfor a draslík. Z vitamínov hlavne tie zo skupiny B. Pravidelná konzumácia ciroku sa spája s prevenciou niektorých druhov rakoviny, posilnením obranyschopnosti, podporou trávenie i prevenciou anémie.