Čím väčší obvod pása, tým väčšie riziko ochorení

Nadváha a obezita sa spájajú s množstvom fyzických i psychických ťažkostí. Napriek tomu sú mnohí z nás k tomuto problému ľahostajní.

Podľa údajov uvedených na stránkach Svetovej zdravotníckej organizácie 1,9 miliardy dospelých na celom svete malo v roku 2016 nadváhu a z toho 650 miliónov obezitu. Takisto uvádza ďalšie desivé čísla. Napríklad celosvetová obezita sa od roku 1975 takmer strojnásobila. V roku 2020 malo neuveriteľných 39 miliónov detí mladších ako 5 rokov nadváhu alebo obezitu.

WHO za neustále zvyšujúci trend nadváhy a obezity považuje zvýšený príjem energeticky bohatých potravín s vysokým obsahom tukov a cukrov a sedavý spôsob života v dôsledku práce, spôsobu dopravy a rastúcej urbanizácie. Paradoxom je, že ľudia s nadváhou a obezitou často trpia podvýživou, pretože ich jedálniček obsahuje, napríklad málo vitamínov, minerálov, stopových prvkov či antioxidantov potrebných pre správne fungovanie organizmu.

Riziká nadváhy a obezity
National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases spája nadváhu a obezitu s diagnózami, ako napríklad cukrovka druhého typu, vysoký krvný tlak, ochorenia srdca, mŕtvica, spánkové apnoe, metabolický syndróm (vysoký krvný tlak, vysoká hladina glukózy v krvi, vysoká úroveň triglyceridov v krvi, nízka hladina „dobrého“ HDL cholesterolu a abdominálna obezita), stukovatenie pečene, artróza, choroby žlčníka, niektoré druhy rakoviny, ochorenia obličiek, ťažkosti v tehotenstve a tiež psychické problémy, ako je depresia. Ľudia s nadváhou tiež často bojujú s pocitmi hanby, viny a odmietnutia, ktoré im na fyzickom a ani psychickom zdraví nepridávajú.

Máte problém? Vypočítajte si WhrR index
Ak máte pri sebe krajčírsky meter, zmerajte si v prvom rade obvod pása v najužšej časti a bokov v najširšej časti. Na základe pomeru medzi nimi si vypočítate WHR index. Ak ste žena a vyšlo vám číslo do 0,85 a do 0,9 u mužov, nemáte problém s hmotnosťou.

Ďalším skvelým ukazovateľom zdravotného rizika je WhtR index. Výpočet je jednoduchý – obvod pása v najužšej časti vydeľte výškou. Máte výsledok do 0,5? Gratulujeme, množstvo tuku by malo byť u vás v poriadku a nepredstavuje pre vás zvýšené riziko ochorení. Ak vám vyšlo číslo od 0,5 do 0,6, hrozí vám zvýšené riziko zdravotných ťažkostí vyplývajúcich z nadváhy a obezity. Výsledok nad 0,6 značí, že by ste sa mali nad svojím životným štýlom vážne zamyslieť, inak skôr či neskôr skončíte s vážnymi zdravotnými problémami a významným spôsobom si skrátite dĺžku života.
Mirka