
Čierne a zelené olivy: Aký je medzi nimi rozdiel a ktoré sú lepšie pre zdravie?
Olivy sú pochúťkou, ktorá vyniká nielen svojou chuťou ale aj prínosom pre zdravie. Bez olív si mnohí z nás nedokážu predstaviť pizzu, focacciu, šaláty či rôzne ďalšie jedlá. Napadlo vám ale niekedy, aký je vlastne rozdiel medzi dvoma hlavnými typmi olív, teda medzi zelenými a čiernymi?
Zrelosť určuje farbu
Čierne a zelené olivy sa líšia v stupni zrelosti. Zelené olivy sa zbierajú nedozreté, zatiaľ čo čierne olivy sú úplne zrelé. Všetky olivy sú spočiatku zelené a postupne počas zrenia menia farbu na odtiene hnedej, červenej a fialovej, až sú úplne čierne.
Rozdiely medzi čiernymi a zelenými olivami
Zelené a čierne olivy sú oboje veľmi chutné a cenné pre naše zdravie. Majú však aj niekoľko odlišností. Toto sú hlavné rozdiely:
- Chuť a textúra - zelené olivy majú pevnú štruktúru a mierne horkastú a slanšiu chuť. Čierne olivy sú mäkšie, sladšie a majú výraznejšiu chuť s orechovými a ovocnými tónmi.
- Obsah polyfenolov - zelené olivy majú vyšší obsah polyfenolov – antioxidantov, ktoré sú skvelé v boji proti rakovinovým bunkám. Antioxidanty sú tiež dobré na čistenie ciev a znižovanie hladiny “zlého” cholesterolu v krvi.
- Obsah vitamínu E - viaceré zdroje uvádzajú, že zelené olivy majú taktiež vyšší obsah vitamínu E.
- Obsah železa - čierne olivy zasa vyhrávajú, pokiaľ ide o obsah železa, takže sú lepšou voľbou v prípade, ak trpíte anémiou.
- Obsah mononenasýtených tukov - čierne olivy majú tiež viac zdraviu prospešných tukov.
Ktoré olivy si teda vybrať pre zdravie?
Odborníci sa zhodujú, že z pohľadu zdravia sú prospešné čierne i zelené olivy. Majú síce mierne odlišný obsah niektorých vitamínov, minerálov a ďalších látok, no vo všeobecnosti oba druhy prospievajú zdraviu na rôznych úrovniach.
Čo sa týka použitia, výber zelených alebo čiernych olív závisí od typu jedla. Zelené olivy sa s obľubou používajú napríklad do šalátov alebo k niektorým alkoholickým nápojom. Čierne sú výborné na výrobu pesta, na pečenie olivového chleba či pizze.
Netreba sa však báť experimentovať a používať olivy tak, ako vám chutia. Pokojne aj samostatne, alebo ako doplnok k rôznym syrom či k pečivu.
Ako vybrať kvalitné olivy
Pri výbere olív, či už zelených alebo čiernych, je dobré dodržiavať niekoľko zásad:
- Pozor na chemické prísady, napríklad častý E579 (glukonát železitý). Čítajte preto dôkladne etikety.
- Uprednostnite prírodne fermentované olivy – majú lepšiu chuť a sú zdravšie ako chemicky ošetrené olivy.
- Vyberajte olivy v skle - je to lepšie než olivy v konzerve alebo plastových obaloch, pretože sa do plodov neuvoľňujú nežiaduce látky z týchto obalov.
- Pozor aj na vzhľad olív - mali by byť lesklé, nie matné alebo vysušené.
- Olivy s kôstkou sú z pohľadu chuti lepšou voľbou - keďže je zachovaný celý plod, olivy si zachovajú svoju prirodzenú chuť. Vykôstkované olivy zmäknú a nadobudnú chuť slaného nálevu, v ktorom sú naložené.
Zdroj foto: Freepik. Zdroj: https://enjoymediterranean.com/green-and-black-olives/