Čierna baza sa vám pri jesenných virózach zíde. Aké sú jej benefity?

Čierna baza by počas jesenných a zimných viróz nemala chýbať v žiadnej lekárničke. Zoženiete ju vo forme doplnkov výživy, ako napríklad čajov, sirupov, tinktúr i extraktov. Samozrejme, plody bazy čiernej sa dajú aj zamraziť, ale neodporúčajú sa konzumovať surové.

Obdobie kašľania, smrkania a bolesti hrdla patrí k jeseni i zime, a preto sa oplatí dopredu pripraviť. Okrem bežných liekov proti prechladnutiu či chrípke je dobré mať v zásobe aj doplnky výživy v podobe bazy čiernej.

Účinky bazy čiernej sú známe stovky rokov

Baza čierna je neodmysliteľnou súčasťou ľudového liečiteľstva. Avšak zaslúžila si aj pozornosť vedcov. Existuje množstvo štúdií, ktoré preukázali jej pozitívne účinky na zdravie. Okrem prechladnutia, chrípky, sínusových infekcií a infekcií horných dýchacích ciest sa baza čierna využíva na zmiernenie únavy, pri zápche, sennej nádche, bolestiach hlavy  a vysokom cholesterole. Okrem toho pôsobí ako účinné diuretikum.

Čo baza čierna obsahuje?

Okrem sacharidov a vlákniny plody bazy čiernej obsahujú vápnik, železo, horčík, vitamín C, draslík, betakarotén a mnohé cenné antioxidanty, napríklad antokyány, ktoré plodom dávajú typickú farbu. To znamená, že baza patrí medzi výborné prostriedky na posilnenie imunitného systému.
 

Baza pomáha pri chrípke

Ako je spomenuté vyššie, v ľudovom liečiteľstve sa baza bežne používa na liečbu chrípky, prechladnutia či zápalu dutín. Avšak vedci si posvietili na antivírusové účinky bazy proti chrípke a vírusu herpes simplex. V rámci štúdie použili bazový sirup a zisťovali, ako účinkuje proti chrípke A a B.

Do randomizovanej a dvojito zaslepenej štúdie zapojili počas chrípkovej sezóny v Nórsku 60 ľudí vo veku 18 až 54 rokov, pričom symptómy chrípky mali počas 48 hodín alebo kratšie. Pacienti dostávali 15 ml bazového sirupu 4-krát denne počas 5 dní. Aký bol záver? Symptómy u týchto pacientov sa zmiernili v priemere o 4 dni skôr ako u tých, ktorí dostávali placebo. Zároveň tí, ktorí dostávali nejaké medikamenty a zároveň extrakt z bazy, užívali liekov menej.
Z výsledkov štúdie možno usúdiť, že keď si bazový sirup nasadíte po vypuknutí príznakov do 48 hodín, môže to skrátiť dobu trvania ochorenia.

Je pomocníčkou pri sínusovej infekcii

Vedci zo Švajčiarska si posvietili na to, ako účinkuje Sinupret (produkt s obsahom bazy čiernej) na liečbu bakteriálnej sinusitídy spolu s antibiotikami a dekondestantom. Zistili, že tí, ktorí užívali túto trojkombináciu, mali lepšie výsledky v liečbe ako tí, ktorí Sinupret neužívali.

Aké sú ďalšie pozitíva bazy čiernej?

  • Betakarotén spoločne s antokyánmi má priaznivé účinky na zdravie pokožky.
  • Existujú štúdie, ktoré preukázali, že bazový sirup môže zmierňovať niektoré druhy alergií.
  • Extrakty z bazy čiernej vykazujú významné protirakovinové účinky, podporujú zdravie srdca a znižujú krvný   tlak.
  • Čaj z bazy čiernej stimuluje trávenie a môže pomôcť pri zápche.

Mirka
Zdroj foto: pexels.com