Chýba vám vitamín C? Potom môžete pociťovať tieto príznaky!

Vitamín C je jeden z najznámejších vitamínov. Ľudský organizmus ho nevie vyprodukovať vlastnými silami, preto je potrebné prijímať ho dennodenne v potrave. Aj to je dôvod, prečo vitamín C môže v organizme človeka chýbať. Ako odhaliť nedostatok tohto vitamínu a ako ho doplniť?

Užitočné informácie o céčku
Vitamín C je predovšetkým jedným z najdôležitejších antioxidantov. Jeho úlohou je bojovať proti voľným radikálom, ktoré poškodzujú ľudské bunky a zároveň naprávať škody, ktoré napáchajú. Aj od dostatočného príjmu tohto vitamínu závisí činnosť imunitného systému.

Samozrejme, vitamín C je dôležitý i pre vstrebávanie železa, ktoré hrá kľúčovú úlohu pri tvorbe krvi, ale aj udržaní zdravia kostí a zubov. Vitamín C možno pokojne nazvať aj vitamínom pre krásu, pretože vplýva na tvorbu kolagénu, ktorý ovplyvňuje pevnosť a pružnosť pleti.

Kedy pravdepodobne trpíte nedostatkom vitamínu C?
Azda najčastejšími prejavmi nedostatku vitamínu C sú únava, pomalé hojenie rán, náchylnosť na rozličné infekcie a nezvládanie stresových situácií. Veľmi často nedostatok vitamínu C súvisí s anémiou a vyskytujú sa príznaky ako vyčerpanosť, bledá pokožka, časté zabúdanie, stavy hnevu či zníženie hmotnosti.

Na zvýšený príjem vitamínu C dbajte v nasledovných situáciách:
- v obdobiach, keď ste pod tlakom a ste v neustálom strese
- pociťujete negatívne emócie ako hnev, strach, závisť a pod.
- ste aktívni fajčiari, alebo sa zdržujete v zafajčenom prostredí
- pri problémoch s kosťami, kĺbmi a šľachami
- v období pred menštruáciou a počas nej
- pociťujete niektoré z vyššie uvedených prejavov (zlé hojenie rán, krvácanie ďasien, náchylnosť na infekčné a vírusové ochorenia, problémy s pokožkou, málokrvnosť a pod.)

Najlepší je v prirodzenej forme
Vitamín C, podobne ako ostatné vitamíny, je najlepšie prijímať v prirodzenej forme, teda z potravín. Céčko je bohato zastúpené v citrusových plodoch, jahodách, brokolici, kapuste, čiernych ríbezliach, paprike či reďkovke. V prípadne akútneho nedostatku siahnite po výživových doplnkoch.

-mm-
Obrázok: freedigitalphotos.net, Naypong