Chutné medovníčky

Chuť a vôňa vianočných sviatkov
Medovník či perník? Veľa ľudí si myslí, že v tom nie je žiadny rozdiel. Opak je pravdu. V medovníkoch nikdy nesmie chýbať med, je jediným sladidlo. V perníkoch je spravidla používa cukor aj med, alebo len cukor a je tam väčšie množstvo korenín. Voňavé dobroty treba upiecť s miernym predstihom.


Potrebujeme:

660 g hladkej múky,
330 g práškového cukru,
4 vajcia,
170 g medu,
1 ½ ČL sódy bikarbóny,
2 ½ ČL škorice,
1 ČL klinčekov,
½ ČL anízu,
1/3 ČL badiánu.

Postup:

Vajcia s cukrom vymiešame, pridáme tekutý med. Do múky pridáme pomleté a preosiate koreniny, sódu bikarbónu. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme v chlade oddychovať 2-3 dni. Odležané cesto premiesime a na mikroténovej fólii ho rozvaľkáme na hrúbku 2-3 mm a vykrajujeme srdiečka, hviezdičky, hríby, rybky...Medovníčky kladieme na studený Cerou vymastený plech alebo na fóliu na pečenie. Pečieme v prehriatej rúre doružova. Medovníčky hneď po upečení zoberieme z plechu a poukladáme na rovnú plochu. Ešte horúce ich potrieme rozšľahaným vajíčkom. Podľa tohto receptu upečieme asi 80 kusov menších medovníkov.
  

Viac receptov nájdete:

http://www.1000knih.sk/obchod/kucharky-a-recepty/neviete-co-uvarit-dajte-si-poradit

 

Autor: Anna Čunderlíková