Chutné horúce nápoje nielen na zimu
Výborne chutia, podporia zdravie, zlepšia náladu a zahrejú. Aj takéto účinky majú horúce nápoje. Ako si ich pripraviť? Inšpirujte sa!
-
Horúci čokoládový nápoj
Suroviny:
• 250 ml mlieka alebo rastlinného nápoja
• 50 g 70 % horkej čokolády nalámanej na kúsky
• štipka čili
Postup:
Mlieko zahrejte a dajte do neho kúsky čokolády. Pomaly miešajte, kým sa čokoláda nerozpustí. Na záver pridajte štipku čili a dozdobte strúhanou čokoládou.
-
Varené víno
Suroviny:
• fľaša kvalitného červeného vína
• 1 kúsok škorice
• 2 ks badiánu
• 4 klinčeky
• citrónovú kôra
• 2 – 4 PL trstinového cukru
Postup:
Všetky suroviny dajte do hrnca a varte na miernom ohni 10 minút. Potom nechajte víno 30 minút lúhovať, preceďte a podávajte.
-
Jazmínový čaj so zázvorom
Suroviny:
• 1 PL sypaného jazmínového čaju (alebo 1 – 2 vrecúška porciovaného)
• hrsť mrazených ríbezlí, čučoriedok a malín
• 1 ks celej škorice
• 1 badián
• 2 klinčeky
• plátok čerstvého zázvoru
• pomarančová kôra
• liter vody
Postup:
Všetky suroviny dajte do nádoby na čaj, zalejte vriacou vodou a nechajte lúhovať 3 – 4 minúty. Preceďte a podávajte.
-
Voňavá káva nabitá antioxidantmi
Suroviny:
• 2 čajové lyžičky mletej kávy
• kúsok celej škorice
• štipka mletého muškátového orieška
• 1 – 2 klinčeky
• kúsok pomarančovej kôry
• 200 ml vody
Postup:
Na prípravu kávy použite moka kávovar, ľudovo nazývaný aj koťogo. To znamená, že kávu pripravíte tak ako bežne, akurát ku káve pridáte aj ostatné ingrediencie.
-
Teplý citrónový nápoj
Suroviny:
• 2 čajové lyžičky medu
• šťava z polovice citróna
• teplá voda
Postup:
Do teplej vody pridajte med a šťavu z citróna.
-
Vianočná horúca čokoláda
Suroviny:
• 2 polievkové lyžice kvalitného kakaa
• 2 polievkové lyžice javorového sirupu
• 2 šálky rastlinného mlieka
• štipka soli
• ½ čajovej lyžičky mletej škorice
• ½ čajovej lyžičky mletého zázvoru
• štipka nového korenia
Postup:
Suroviny dajte do hrnca a varte na miernom ohni. Keď je nápoj hotový, odstavte z ohňa a podávajte v šálkach.
-
Voňavé mandľové mlieko
Suroviny:
• 2 šálky mandľového mlieka
• 2 polievkové lyžice medu
• ½ čajovej lyžičky škorice
• ½ čajovej lyžičky mletého zázvoru
• vanilkový lusk
• štipka mletého kardamómu
• 2 – 3 klinčeky
• 2 vrecúška čierneho čaju
Postup:
Do hrnca dajte mandľové mlieko, med, škoricu, zázvor, vanilkový lusk, kardamóm, klinčeky a škoricu. Na miernom ohni varte. Keď začne nápoj bublať, odstavte ho a vložte čajové vrecúška. Nechajte ich lúhovať niekoľko minút. Nápoj preceďte a podávajte.
Mirka