Chúlostivé hemoroidy. Pomôže správna hygiena i bylinky

Sú nepríjemné a dokážu poriadne znížiť komfort človeka. Bolesť, svrbenie či pálenie na nálade nepridajú a ani neustále odbiehanie na toaletu v práci.

Trápia aj vás? Zrejme je načase, aby ste zmenili svoj životný štýl. Ten je základ a poľahobu prinesú aj niektoré liečivé rastliny.

Základom je životný štýl. Žijete zdravo?

Aj pri tomto zdravotnom probléme je kľúčový životný štýl. Ak máte problém s vyprázdňovaním alebo naopak, trpíte hnačkou, stav hemoroidov sa zhoršuje. Preto sa snažte piť dostatok tekutín, jesť veľa vlákniny, ovocia, zeleniny, vyhýbať sa mastným, slaným a príliš pikantným jedlám. Ak trpíte zápchou, pomôže kyslá kapusta, ľanové semiačka alebo sušené slivky namočené vo vode.
Stav hemoroidov zhoršuje aj fajčenie a nadmerné pitie alkoholu. Samozrejme, dôležitý je aj pravidelný pohyb, ktorý črevá naštartuje k správnej činnosti. Okrem bežných pohybových aktivít, ako napríklad chôdze, behu či plávania, venujte sa aj posilňovaniu svalov panvového dna.

Pozor na parfumovaný toaletný papier

Vyhnite sa používaniu parfumovaného toaletného papiera aj vlhčených obrúskov, ktoré oblasť konečníka zbytočne dráždia. Po vykonaní veľkej potreby sa osprchujte vlažnou vodou. Pri umývaní používajte napríklad detské mydlo. Potom oblasť konečníka jemne osušte.

Čo ešte škodí?

Medzi faktory, ktoré hemoroidy zhoršujú, patrí aj dvíhanie ťažkých bremien a vysedávanie na toalete. Ak patríte medzi tých, ktorí pri vykonávaní potreby čítajú alebo sa hrajú na mobile, tieto aktivity obmedzte. Ak máte sedavé zamestnanie, je potrebné, aby ste sa pravidelne poprechádzali a obmedzili tlak na konečník. To môžete napríklad tak, že si kúpite špeciálne vankúše, resp. podložky na sedenie. Ocenia ich ľudia pracujúci v kancelárii, ale aj šoféri.

Skúste pravidelné sedacie kúpele

Teplá voda prináša úľavu od bolesti. Ak do vody pridáte liečivé bylinky, účinok bude ešte lepší. Ktoré sú vhodné? Zmiernenie nepríjemných symptómov hemoroidov prinesie napríklad rumanček, skorocel, dubová kôra alebo repík. A máte možnosť, využite čerstvé bylinky. V prípade, že nie, siahnite po tých z lekárne. Uprednostňujte sypané čaje. Stačí z nich pripraviť silný zápar a pridať do vody. Ideálne je, ak si takýto kúpeľ môžete dopriať každý deň.

Dajte šancu aj mastiam

Ak budete hemoroidy pravidelne natierať masťou z kostihoja lekárskeho alebo aloe vera, čoskoro pocítite úľavu. Ak máte k dispozícii čerstvú rastlinu, listy rozdrvte a naneste na oblasť konečníka. Podobne sa dajú použiť aj listy skorocelu kopijovitého.

-w-