Chudnete? Chrumkajte kaleráb

Stačí ho očistiť, nakrájať na menšie kúsky a chrumkať. Zasýti a vyživí. Lenže zásobárňou výživných látok je nielen buľva, ale aj mladé lístočky.
Vyhadzujete kalerábové listy? Robíte chybu, pretože sú bohaté napríklad na vitamín C a je v nich aj viac kalcia ako v buľvách. Mladé listy, nakrájané najemno, teda môžete pokojne pridať do zeleninových šalátov alebo smoothies.

Prečo jesť kaleráb? Tu je niekoľko dôvodov.

  • Je zásobárňou fytochemikálií

V kalerábe sa nachádza látka s názvom sulforafan, ktorej sa pripisujú protirakovinové účinky. Nachádza sa napríklad i v brokolici, lenže brokolica sa väčšinou tepelne upravuje, takže sa z nej stráca. Naopak, kaleráb možno bez problémov jesť čerstvý, čiže v ňom zostáva. Podobné účinky ako sulforafan má aj fytochemikália indol-3-karbinol.

  • Prospieva tráveniu a je vhodný pri diéte

Kaleráb patrí medzi zeleninu, ktorá je bohatá na vlákninu a obsahuje minimálne množstvo kalórií. V sto gramoch je približne 27 kalórií. Toto množstvo dodá do organizmu zhruba 3,6 gramu vlákniny. Kaleráb navyše odvodňuje. Tieto skutočnosti ocenia najmä tí, ktorí sa snažia zbaviť prebytočných kilogramov.

  • Podporuje správne fungovanie metabolizmu

Na tomto pozitívnom účinku majú zásluhu hlavne vitamíny zo skupiny B. Zúčastňujú sa na metabolických procesoch a sú nevyhnutné aj pre udržanie psychickej pohody.

  • Doplní minerály a stopové prvky

V kalerábovej buľve sa nachádza aj meď, vápnik, železo, horčík, mangán, fosfor, selén a zinok. Draslík sa podieľa na hospodárení s telesnými tekutinami a znižuje vysoký krvný tlak. Železo je prevenciou anémie, horčík uvoľňuje kŕče, fosfor s vápnikom potrebujú kosti a zuby.

  • Máte ho na záhrade a nechcete, aby zdrevnatel?

Zdrevnateniu kalerábu môžete zabrániť tak, že ho vysadíte na miesto, na ktorom bude mať dostatok svetla. Dôležitá je aj zálievka, ktorá by mala byť rovnomerná. Ďalším dôležitým faktorom je dostatok živín. Dbajte na to, aby ešte pred vysádzaním bola pôda bohatá na živiny. Niekoľko týždňov po výsadbe ešte rastlinám doprajte dusíkaté hnojivo.

  • Náš tip: Kalerábové hranolčeky

V miske zmiešajte rozličné druhy semiačok, korenín podľa chuti a olivového oleja. Kaleráb nakrájajte do tvaru hranolčekov, posoľte a počkajte, kým sa zbaví prebytočnej vody. Potom kúsky kalerábu namočte do pripravenej zmesi korenín a semiačok a uložte na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečte ich približne 20-30 minút, kým nezískajú zlatistú farbu.

-w-