Chudneme podľa krvných skupín – krvná skupina „A“

 

Majitelia krvnej skupiny „A“ by sa mali sústrediť výlučne na konzumáciu vegetariánskej stravy. Ich tráviaca sústava nedokáže efektívne spracovať mäso a mäsové výrobky. Okrem toho sú „áčkari“ náchylní na choroby srdca, cukrovku a rakovinu.
Väčšina z vás si kladie otázku, odkiaľ získavať potrebné bielkoviny? Tvorcovia diéty odporúčajú konzumáciu živočíšnych bielkovín nahradiť bielkovinami z orechov a semien.
Základom stravy by mali byť výrobky z tofu. Neodporúča sa konzumácia fazule, ktorá spôsobuje zníženú produkciu inzulínu s následným možným vznikom cukrovky a obezity.
Spomalenie metabolizmu spôsobuje mlieko a mliečne výrobky. Organizmus je však schopný spracovať primerané množstvo jogurtov, kefíru, kyslej smotany a kultivovaných mliečnych výrobkov.
Životne dôležitou potravinou je zelenina. Je hodnotným zdrojom vitamínov, minerálnych látok a enzýmov. Vyhýbajte sa však sladkým zemiakom, kapuste, rajčinám a paprike. Nezabúdajte na dostatočný prísun ovocia. Avšak nejedzte mango, papáju a pomaranče.
V nasledujúcich riadkoch vám predstavíme odporúčané najprínosnejšie potraviny (ONP), povolené potraviny (PP) a zakázané potraviny (ZP).
Mäso
ONP – nie je
PP – kuracie mäso
ZP – hovädzie, bravčové, jahňacie, teľacie, zverina, kačica, hus
 
Morské plody
ONP – kapor, treska, makrela, losos, sardinky, pstruh, ostriež
PP – nie sú
ZP - ančovičky, sumec, kaviár, krab, rak, úhor, sleď, morský rak, mušle, chobotnice, ustrice, krevety
 
Ďalšie potraviny
ONP – ľanový a olivový olej, arašidy, tekvicové semienka, fazuľa, šošovica, pohánka, sójová múka, ryžové koláčiky, ovos, ryža, raž, rezance, cestoviny, cesnak, cibuľa, mrkva, brokolica, zelený kel, tekvica, špenát, čakanka, chren, pór, petržlen, tofu, ostružiny, čučoriedky, brusnice, slivky, figy, ananás, čerešne, marhule, zelený čaj, echinacea, aloe vera, červené víno, 1 šálka kávy denne
PP – jogurt, mozzarella, feta, kozí syr, kozie mlieko, kefír, ricotta, repkový olej, rybí tuk,
ZP – kukuričný a arašidový olej, para orechy, kešu, pistácie, fazuľa, pšeničné klíčky, pšenica, celozrnný chlieb, biela múka, biele a celozrnné cestoviny, paprika, olivy, zemiaky, kapusta, paradajky, fazuľa, baklažán, huby, melóny, mango, papája, banány, kokosové orechy, pomaranč, rebarbora, mandarínky, ocot, čierne a biele korenie, kečup, majonéza, kyslé uhorky, pivo, destiláty, minerálka, sóda čierny čaj
 
MIMI
Foto: flickr/Jessica.James