Chrípková sezóna sa začala Zaočkujte sa a nachystajte zásobu Vincentky

 

Od začiatku októbra, presnejšie od 40. kalendárneho týždňa aktuálneho roka do 18. kalendárneho týždňa nasledujúceho roka, trvá  na severnej pologuli oficiálna chrípková sezóna. Aj keď počty nakazených sú zatiaľ relatívne nízke, je predpoklad, že je len otázkou času kedy prepukne aj chrípková epidémia. Pripravte sa na ňu očkovaním a urobte si zásobu Vicentky, ktorú môžete užívať preventívne, alebo  vám prinesie úľavu od príznakov chrípky pri jej prepuknutí.

Kedy je čo najvhodnejšie

Riaditeľ Vincentky, a. s. Jan Šumšal hovorí: ,,Pri chrípke pomáha Vincentka najviac ako prevencia a potom i pri doliečovaní. Inhalovanie je síce najúčinnejšie, ale lekári odporúčajú, aby pacienti neinhalovali Vincentku v prípade akútnych problémov. Jej sila sa lepšie prejaví inhalovaním v rámci prevencie a doliečovania pri chronických stavoch. Pri akútnych prípadoch je najvhodnejšie pitie Vincentky. Pri pitnej kúre sa Vincentka väčšinou podáva 2-krát denne na lačno pred raňajkami a pred večerou v dávke cca 1,5 dcl. Účinná pitná kúra má trvať 15 až 20 dní. Trvanie jednej kúry by malo byť 3 – 4 týždne, potom je potrebná prestávka.“

Dodáva, že každé z ochorení dýchacích ciest si vyžaduje určitý preferovaný spôsob aplikácie Vincentky. Rôzne fázy ochorení si niekedy vyžadujú rôzne spôsoby užívania Vicentky a liečiv s jej obsahom. Aplikácia Vincentky v spreji je vhodná do nosa, prípadne aj do hrdla. Na hrtan a hornú časť priedušnice dobré pôsobí kloktanie Vincentky.

Prečo lekári odporúčajú Vincentku

Vincentku lekári odporúčajú pri ochoreniach dýchacích ciest na podpornú liečbu pri uvoľňovaní hlienov. Pomáha aj imunitnému systému posilniť sa. Vplyvom infekcie môže byť čistiaca funkcia slizníc výrazne zhoršená. Vincentka obnovuje ich prirodzený stav. Predovšetkým pri zvýšenom výskyte infekcií tak účinne chráni horné dýchacie cesty. Významne pomáha zlepšiť prekrvenie nosovej sliznice a zvýšenie obranyschopnosti.

Inhalácie sú najúčinnejšie

,,Počas inhalácie sa kvapky Vincentky rozprašujú na veľkosť častíc do 10 u. Väčšie kvapky - 10 u a viac, sa usadzujú v nosohltane, menšie prenikajú ako hmlovina hlbšie až do pľúcnych mechúrikov (alveol).  Na čelné a prínosové dutiny je najlepšie používať plastovú kanvičku a Vincentku NASALIS, ale tento spôsob neplatí na dolné cesty dýchacie. Tam sa Vincentka nedá takto dopraviť, preto je najlepšia jej aplikácia vdychovaním z inhalátorov. Ak nemáte doma inhalátor, môžete si pomôcť vdychovaním pár z vyvíjača pary. Podobnú službu urobí aj  naparovanie pod uterákom. Pôsobí na horné a dolné dýchacie cesty, i dutiny, pretože vtedy pozitívne účinkuje aj zahriatie parou. Rozširuje cievy, prekrvuje ich a pomáha zbaviť sa studených hlienov, čím zlepšuje kondíciu nosovej sliznice, jej regeneráciu, prekrvenie a zvýšenie obranyschopnosti organizmu,“ informuje J.Šumšal.

Chrípka sa monitoruje

 (zdroj https://www.uvzsr.sk/web/uvz/uvz-sr-10-veci-ktore-by-ste-mali-vediet-o-chripke)

Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ÚVZ SR) kontinuálne monitoruje a vyhodnocuje epidemiologickú situáciu vo výskyte akútnych respiračných ochorení a chrípky a chrípke podobných ochorení. Na webovej stránke ÚVZ SR je počas chrípkovej sezóny každý týždeň v piatok zverejnená aktualizovaná „Informácia o výskyte akútnych respiračných ochorení a chrípky a chrípke podobných ochorení v Slovenskej republike“ za daný kalendárny týždeň. ÚVZ SR zároveň zverejňuje odporúčania, ako chrípke predísť.

Základné veci o chrípke

Chrípka sa šíri kvapôčkovou infekciou pri kašľaní, kýchaní alebo rozprávaní. Vírus sa môže šíriť aj nepriamo prostredníctvom infikovaných predmetov. Vírus chrípky je premenlivý, existujú tri hlavné typy vírusov chrípky (A, B, C), pričom typ A je najviac premenlivý a môže spôsobovať pandemické výskyty. Diagnóza sa zvyčajne určuje na základe klinických príznakov, ako sú náhly nástup horúčky, kašeľ, bolesti svalov a únava. V niektorých prípadoch sa používajú laboratórne testy na potvrdenie prítomnosti vírusu.

Medzi chrípkou a prechladnutím je rozdiel. Chrípka má náhly začiatok s vysokou horúčkou a silnými bolesťami svalov, zatiaľ čo prechladnutie má miernejšie príznaky, ako sú nádcha a mierny kašeľ. Pritom prechladnutie je menej závažné ochorenie, ktoré zvyčajne ustúpi za pár dní bez potreby špeciálnej liečby. Chrípka sa ale musí vyležať. Je dôležité odpočívať a zotaviť sa, aby sa predišlo komplikáciám. 

Vzhľadom na premenlivosť vírusu chrípky je možné nakaziť sa rôznymi kmeňmi vírusu počas jednej sezóny. Vírus chrípky prežíva aj v chladnom počasí, preto sa môže šíriť aj v zimných mesiacoch. O epidémii hovoríme, keď počet prípadov chrípky výrazne prekročí očakávané hodnoty v populácii. Najúčinnejšou prevenciou je očkovanie, ktoré sa odporúča najmä rizikovým skupinám, ako sú starší ľudia, tehotné ženy a osoby s chronickými ochoreniami

 

Tu je 10 zásad, ktoré by ste mali dodržiavať pri chrípke:

Dodržiavaním týchto zásad môžete zmierniť príznaky chrípky a urýchliť zotavenie.

Odpočinok: Doprajte si dostatok spánku a odpočinku, aby sa vaše telo mohlo zotaviť.

Hydratácia: Pite veľa tekutín, ako sú voda, čaje a polievky, aby ste predišli dehydratácii.

Výživa: Jedzte výživnú stravu bohatú na vitamíny a minerály, najmä ovocie a zeleninu.

Izolácia: Zostaňte doma a vyhýbajte sa kontaktu s ostatnými, aby ste predišli šíreniu nákazy.

Hygiena: Často si umývajte ruky mydlom a vodou, najmä po kašli alebo kýchaní.

Vetranie: Pravidelne vetrajte miestnosti, aby ste zlepšili kvalitu vzduchu.

Kašeľ a kýchanie: Pri kašli a kýchaní si zakrývajte ústa a nos vreckovkou.

Lieky: Užívajte lieky na zmiernenie príznakov (horúčka, bolesť), podľa odporúčania lekára.

Vyhýbanie sa stresu: Snažte sa minimalizovať stres, ktorý môže oslabiť váš imunitný systém.

Očkovanie: Zvážte očkovanie proti chrípke, najmä ak patríte do rizikovej skupiny.

 

Viac na: www.vincentka.cz