Chren pomôže tam, kde by ste nečakali

Chren, so svojou typickou ostrou chuťou, sa pestuje v mnohých krajinách sveta. Využíva sa na dochutenie jedál, ako pikantná strúhaná príloha k mäsu, do omáčok, dressingov či ako liečebný prostriedok. O výnimočnosti chrenu niet pochýb, pretože disponuje unikátnym množstvom pozitívnych účinkov na ľudský organizmus. Je známy najmä upokojujúcimi a protizápalovými vlastnosťami.

 
Top účinky chrenu na organizmus človeka

  • Možno ste o chrene nevedeli, že obsahuje viac ako 40 percent dennej dávky najdôležitejšieho antioxidantu, ktorým je vitamín C. Vitamín C má obrovskú zásluhu na podpore imunitného systému. Pôsobí proti zápalom, infekciám a je bojovníkom proti rakovine. Pokiaľ trpíte angínou, kašľom, zápalom dutín, infekciou močových ciest alebo bolesťami svalov, chrenu by ste sa vyhýbať nemali.
  • Ideálna je konzumácia čerstvo pripraveného strúhaného chrenu. Naše babičky využívali chren spolu s cibuľou a medom ako domáci liek proti zápalovým ochoreniam. Veľmi účinným prostriedkom pre posilnenie imunity je postrúhaný chren s medom, ktorý sa užíva 5-krát denne po čajovej lyžičke. Vdychovanie postrúhaného chrenu uľahčuje vykašliavanie a pomáha pri nádche.
  • Nízky obsah kalórií je vyvážený schopnosťou chrenu podporovať chuť do jedla. Chren pomáha aj pri tráviacich problémoch.
  • Z vitamínov sú v chrene zastúpené najmä vitamíny skupiny B a vitamín C. Vitamíny skupiny B pozitívne vplývajú na nervovú sústavu. Zbavia vás pocitov úzkosti a depresie. Vápnik, meď, železo, horčík, mangán, fosfor a zinok patria medzi minerály, ktoré náš organizmus k správnemu fungovaniu nevyhnutne potrebuje.

 
Ako si vybrať chutný chren?

Časom, ktorý je pre zber chrenu typickým, je jeseň. Na trhoch vyberajte chren, ktorý vyzerá zdravo. Nesmú byť na ňom plesne ani kazy. Ak je koreň sfarbený dozelena, rátajte s tým, že bude mať horkú chuť. Rovnako nevhodný pre konzumáciu je starý chren, pre ktorý je typická vláknitosť.
 
MIMI
Obrázok: freedigitalphotos.net, piyato
 

 
Autor fotografie:Obrázok: freedigitalphotos.net, piyato