Chren a jeho liečivé účinky

Na sviatočnom stole nesmie chýbať ani poriadny kus údeného a k nemu chren. O zdravosti toho prvého už dnes nehovoríme, zato chren môže nášmu zdraviu len prospieť.

Súčasné výskumy tejto inak liečivej rastliny dokazujú jeho skutočnú hodnotu pre ľudský organizmus. Vedecké výskumy, ktoré prebiehajú v Nemecku, potvrdili, že chren obsahuje látky, ktoré prospievajú telu pri chrípkovom ochorení a ďalších chorobách z prechladnutia. Okrem cesnaku obsahuje aj chren látky, ktoré pôsobia ako antibiotiká ničia choroboplodné zárodky a zamedzujú ich rast. Antibiotický účinok možno dosiahnuť už použitím relatívne malého množstva chrenu, napríklad vo forme prílohy k mäsu alebo chrenovej nátierky.

Je bohatý na minerálne látky. Vysoké zastúpenie má draslík, síra a vápnik. Okrem toho obsahuje železo, sodík, horčík, fosfor, zinok, mangán a meď. Z vitamínov má najvyššie zastúpenie vitamín C (kyselina askorbová). Ďalej sú to vitamíny PP (niacín), A (karotén), B1 (tiamín), B2 (riboflavín) a B6 (pyridoxín). Významnou obsahovou látkou sú fytoncídy, ktoré obmedzujú činnosť škodlivých mikroorganizmov, najmä v tráviacej sústave. Jeho antibakteriálny účinok a vysoký obsah vitamínu C zvyšujú odolnosť ľudského organizmu. Obsahové látky posilňujú pečeň a majú diuretický účinok. Chren je preto vhodný pri zápaloch močových ciest.

V prírodnom liečiteľstve sa s obľubou používali chrenové obklady. lšlo o chrenovú kašu, ktorá sa prikladala na postihnutú časť tela. V prípade prechladnutia alebo zápalu priedušiek sa tieto obklady prikladali na hrdlo alebo na oblasť priedušiek. Nevýhodou tejto prírodnej liečby je, že nastrúhaný chren niektorí ľudia neznášajú. Po obklade, aj keď len krátko priloženom, sa môžu objaviť červenkasté škvrny spojené s neznesiteľným pálením. Preto je najskôr vhodné zistiť, či dotyčný netrpí alergiou na chren. Strúhaný čerstvý koreň chrenu sa najlepšie uplatní aj v prevencii. Konzumujeme ho aspoň dva razy do týždňa v primeranom množstve v podobe prílohy alebo v nátierke, posilňujeme si tak imunitu a znižujeme možnosť ochorenia na chrípku.