Chlpaté knedličky so slivkovým lekvárom a tvarohom

Predstavujú dokonalú harmóniu medzi slaným a sladkým pokrmom. O pôvode chlpatých knedličiek sa vedú spory, jedni tvrdia, že pochádzajú z Čiech, podľa iných sú z Horného Rakúska. V každom prípade svoj názov získali podľa menšej vrstvy vyzrážaného škrobu, ktorý sa tvorí na ich povrchu a pripomína chĺpky. Základ knedličiek tvoria zemiaky, všestranne využiteľná surovina, v tomto recepte vyladená omáčkou zo slivkového lekváru.
Suroviny:
-    300 g zemiakov
-    Slivkový lekvár
-    Múčkový cukor (na posypanie)
-    Krupica (podľa potreby a konzistencie cesta)
-    100 g polohrubej múky
-    2 vajcia
-    Rum
-    Tvrdý tvaroh
-    Maslo (na poliatie)

Postup prípravy:
Polovicu zemiakov uvaríme v šupke a po vychladnutí spoločne s druhou, surovou polovicou zemiakov nastrúhame najemno. Surové zemiaky by mali byť vyžmýkané. Do takto pripravených zemiakov vmiešame vajce s múkou a vytvoríme kompaktné cesto, z ktorého vytvárame väčšie guličky. Knedličky varíme v jemne osolenej vode približne 5-6 minút.

Omáčku pripravíme vymiešaním lekváru a rumu, ktoré spoločne prehrejeme. Pri servírovaní knedličiek najprv prelejeme rozpusteným maslom, posypeme múčkovým cukrom, prelejeme omáčkou z lekváru a nakoniec posypeme tvarohom.