Chlpaté knedličky so slivkovým lekvárom a tvarohom
Predstavujú dokonalú harmóniu medzi slaným a sladkým pokrmom. O pôvode chlpatých knedličiek sa vedú spory, jedni tvrdia, že pochádzajú z Čiech, podľa iných sú z Horného Rakúska. V každom prípade svoj názov získali podľa menšej vrstvy vyzrážaného škrobu, ktorý sa tvorí na ich povrchu a pripomína chĺpky. Základ knedličiek tvoria zemiaky, všestranne využiteľná surovina, v tomto recepte vyladená omáčkou zo slivkového lekváru.
Suroviny:
- 300 g zemiakov
- Slivkový lekvár
- Múčkový cukor (na posypanie)
- Krupica (podľa potreby a konzistencie cesta)
- 100 g polohrubej múky
- 2 vajcia
- Rum
- Tvrdý tvaroh
- Maslo (na poliatie)
Postup prípravy:
Polovicu zemiakov uvaríme v šupke a po vychladnutí spoločne s druhou, surovou polovicou zemiakov nastrúhame najemno. Surové zemiaky by mali byť vyžmýkané. Do takto pripravených zemiakov vmiešame vajce s múkou a vytvoríme kompaktné cesto, z ktorého vytvárame väčšie guličky. Knedličky varíme v jemne osolenej vode približne 5-6 minút.
Omáčku pripravíme vymiešaním lekváru a rumu, ktoré spoločne prehrejeme. Pri servírovaní knedličiek najprv prelejeme rozpusteným maslom, posypeme múčkovým cukrom, prelejeme omáčkou z lekváru a nakoniec posypeme tvarohom.