
Chlieb s medvedím cesnakom
Skvelý recept na domáci chlieb s medvedím cesnakom:
Ingrediencie:
- 500 g hladkej múky (napr. pšeničná alebo špaldová)
- 300 ml vlažnej vody
- 1 balíček sušeného droždia (alebo 25 g čerstvého)
- 1 ČL soli
- 1 ČL cukru
- 2 PL olivového oleja
- 1 hrsť nasekaného medvedieho cesnaku (podľa chuti môžete pridať viac)
Postup:
- Príprava kvásku – Ak používate čerstvé droždie, zmiešajte ho s cukrom, trochou vlažnej vody a lyžicou múky. Nechajte 10 minút odstáť, kým sa vytvoria bublinky. Pri sušenom droždí tento krok nie je potrebný.
- Miesenie cesta – Do misy dajte múku, soľ a sušené droždie (alebo kvások). Pridajte vodu, olivový olej a nasekaný medvedí cesnak. Vypracujte hladké cesto (ručne alebo s mixérom).
- Kysnutie – Cesto prikryte utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste približne 1 hodinu, kým zdvojnásobí objem.
- Tvarovanie – Po vykysnutí cesto vyklopte na pomúčenú dosku, jemne premiesite a vytvarujte bochník alebo ho vložte do formy na pečenie.
- Druhé kysnutie – Nechajte ešte 20-30 minút podkysnúť.
- Pečenie – Pečte v predhriatej rúre na 200 °C približne 30-35 minút, kým kôrka nie je zlatistá a chlieb pri poklepaní na spodok neznie duto.
- Chladenie – Nechajte chlieb vychladnúť na mriežke
Dobrú chuť! 😊🍞
Videá, ktorými sa môžete inšpirovať:
Zdroj foto: canva