Chlieb s medvedím cesnakom

Chlieb s medvedím cesnakom

Skvelý recept na domáci chlieb s medvedím cesnakom:

Ingrediencie:

  • 500 g hladkej múky (napr. pšeničná alebo špaldová)
  • 300 ml vlažnej vody
  • 1 balíček sušeného droždia (alebo 25 g čerstvého)
  • 1 ČL soli
  • 1 ČL cukru
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 hrsť nasekaného medvedieho cesnaku (podľa chuti môžete pridať viac)

Postup:

  1. Príprava kvásku – Ak používate čerstvé droždie, zmiešajte ho s cukrom, trochou vlažnej vody a lyžicou múky. Nechajte 10 minút odstáť, kým sa vytvoria bublinky. Pri sušenom droždí tento krok nie je potrebný.
  2. Miesenie cesta – Do misy dajte múku, soľ a sušené droždie (alebo kvások). Pridajte vodu, olivový olej a nasekaný medvedí cesnak. Vypracujte hladké cesto (ručne alebo s mixérom).
  3. Kysnutie – Cesto prikryte utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste približne 1 hodinu, kým zdvojnásobí objem.
  4. Tvarovanie – Po vykysnutí cesto vyklopte na pomúčenú dosku, jemne premiesite a vytvarujte bochník alebo ho vložte do formy na pečenie.
  5. Druhé kysnutie – Nechajte ešte 20-30 minút podkysnúť.
  6. Pečenie – Pečte v predhriatej rúre na 200 °C približne 30-35 minút, kým kôrka nie je zlatistá a chlieb pri poklepaní na spodok neznie duto.
  7. Chladenie – Nechajte chlieb vychladnúť na mriežke

Dobrú chuť! 😊🍞

Videá, ktorými sa môžete inšpirovať:

 

Zdroj foto: canva