Chlamýdie? Chráňte sa proti nim.

Počuli ste už aj vy o chlamýdiách, ale len ťažko si viete pod tým niečo predstaviť? Je to jedna u nás z najrozšírenejších sexuálne prenosných infekcií. Prenáša sa pohlavným stykom a je častou príčinou neplodnosti. V organizme ženy vytvárajú chronický zápal výstelky krčka maternice, ktorý sa môže preniesť na celé vnútorné pohlavné orgány.

Prejavy
Každého z nás iste zaujíma, ako sa táto choroba môže prejavovať. Typickým je hnisavý výtok z pošvy a zároveň sa môže objaviť aj pálenie pri močení. Vtedy sa pacienti zvyknú pomýliť a identifikujú to ako o zápal močových ciest pri prechladnutí. Zvykne sa prejaviť aj bolesť alebo krvácanie pri pohlavnom styku. Ak trpíte chronickým chlamýdiovým zápalom vnútorných pohlavných orgánov, výsledkom môžu byť zrasty a s nimi súvisia bolesti v podbrušku. Prichádza tak k uzavretiu priechodnosti vajíčkovodov, a tým je ohrozená aj schopnosť oplodnenia vajíčka. Najhoršie však asi je, že na začiatku väčšina pacientiek nemá žiadne príznaky, pri ktorých by sme mohli vztýčiť výstražný prst.

Ako sa môžete nakaziť
Chlamýdie môžete dostať nielen z nechráneného pohlavného styku. Avšak nemusíte hneď obviňovať partnera z nevery. Nakaziť sa môžete aj z kontaminovaného uteráka, ktorý pred vami použil nakazený človek. Možno ste nevedeli, že klasický vaginálny ster infekciu neodhalí. Je potrebný ster z bunky kanála krčka maternice, a ten sa vykonáva špeciálnym tampónom. Toto vyšetrenie nebýva súčasťou bežnej prehliadky, robí sa iba na požiadanie a na špecializovanom pracovisku.

Takto sa im môžete vyhnúť
Ak sa chcete vyhnúť chlamýdiám, v prvom rade sa vyhnite náhodným sexuálnym partnerom a nechránenému sexu. Dajte si záležať na hygiene, najmä pri návšteve plavární, sauny a solária. Ako pri všetkých pohlavných chorobách a infekciách, aj tu je nutné preliečenie oboch partnerov, inak vás počas liečby môže opäť nakaziť. Počas liečby úplne vylúčte pohlavný styk. Preliečenie je možné iba antibiotikami a je nutné ich užívať dva až tri týždne.

Najhoršie na celej infekcii je to, že dlhé mesiace ani nemusíte vedieť, že ju máte a tým pádom môžete ochorenie nevedomky šíriť ďalej.

Autor: Andrea Zummerová