Chcete žiť zdravo? Jedzte týchto 6 potravín

Snažíte sa svoj jedálny lístok pravidelne obohacovať o jedlá, ktoré sú zaujímavé svojou chuťou i zložením? Športujete a stravujete sa zdravo? V tom prípade by vo vašom jedálničku nemali chýbať tieto pokrmy.

1. Quinoa

Quinoa patrí medzi obilniny a pozoruhodná je hlavne kvôli obsahu bielkovín. Obsahuje ich takmer dvakrát toľko ako ostatné obilniny. Proteíny sú pre športujúcich a fyzicky pracujúcich dôležité, pretože sa podieľajú na obnove svalovej hmoty. Navyše skvelo zasýtia. Dajte si quinou namiesto cereálií na raňajky so škoricou alebo ju využívajte ako prílohu.

2. Losos a ostatné tučné ryby

Na našom stole by mali byť aspoň 2 razy týždenne, pretože obsahujú prospešné nenasýtené mastné kyseliny a tiež bielkoviny. Omega-3 nenasýtené mastné kyseliny sú bojovníčkami proti zápalom, ako napríklad srdcovocievnym ochoreniam. Okrem lososa sú dobrou voľbou aj pstruh či makrely.

3. Fazuľa a ďalšie strukoviny

Strukoviny obľubujú vegetariáni, pretože obsahujú pomerne veľa bielkovín. No vo fazuli a ďalších strukovinách sa nachádzajú aj ďalšie prospešné látky (vláknina, horčík, vápnik, vitamíny skupiny B), preto by mali byť neoddeliteľnou súčasťou jedálneho lístka každého človeka. Okrem fazule je zdravý aj hrach, šošovica alebo cícer.

4. Banány

Banány majú v obľube hlavne športovci, pretože sú pohotovým zdrojom energie a elektrolytov, ako napr. draslíka či horčíka. Jeden stredne veľký banán obsahuje okolo 420 mg draslíka. Draslík je nevyhnutný pre správne fungovanie srdca, horčík bojuje proti svalovým kŕčom.

5. Čučoriedky

Čučoriedky a ostatné bobule sú plné antioxidantov. Podľa výskumov majú výnimočné schopnosti zabrániť vzniku viacerých ochorení. Pravidelná konzumácia chráni pred srdcovocievnymi ochoreniami, rakovinou či stratou pamäti. Slúžia aj ako prevencia infekcií močových ciest. Zo dve hrste čučoriedok niekoľkokrát do týždňa sú pre zdravie prínosom.

6. Vlašské orechy

Vlašské orechy obsahujú dobré tuky, ktoré znižujú hladinu cholesterolu a navyše prospievajú mozgu. Zastúpený vitamín E je významný antioxidant, ktorý bojuje napríklad proti starnutiu. Meď podporuje vstrebávanie železa, vitamíny zo skupiny B bojujú proti stresu a depresii. Podľa odborníkov možno tieto zdravotné výhody čerpať už vtedy, ak človek týždenne skonzumuje okolo 140 gramov týždenne, čo je 20 gramov denne.

-w-