Chcete začať žiť zdravo? Vyskúšajte toto

Existujú tisíce návodov na zdravý život a všetky by sa dali zhrnúť do nasledujúcej vety: „Jedzte vyváženú stravu, dostatočne sa hýbte, nestresujte sa, doprajte si dostatok vody, spánku a zdravých vzťahov.“ My však vieme, že to nie je také jednoduché. Preto by sme sa s vami radi podelili o pár tipov, ako si dopriať zdravý pohyb, pokoj mysle a dobré jedlo bez toho, aby ste sa k tomu museli nútiť.

SM systém

Neradi cvičíte? Dovoľte profesionálnym fyzioterapeutom, aby vás k tomu motivovali. Vyskúšajte elastické laná na SM systém. SM systém je známy tým, že pracuje s veľkými aj malými skupinami svalov a tvaruje ich do štíhleho, pevného obalu našej kostry. Vďaka tomu jednoduchšie a efektívnejšie zvládame každodenné aktivity.

Účinok tohto cvičenia si všimnete počas bežných dní a to najmä vtedy, ak vás trápia nejaké bolesti. SM systém je totiž zameraný aj na odstraňovanie bolesti, ktorú si často spôsobujeme sami. Robíme to takmer nevedome, zlým držaním tela.

Cviky s gumami

Do skupiny jednoduchých cvičení, ktoré majú potenciál zlepšiť náš život, patria aj cviky s gumami. Sú veľmi skladné, môžete ich doma vhodiť do malého košíka alebo si ich pribaliť so sebou, ak cestujete. Jednoducho, ak hľadáte variabilného spoločníka, tým pravým sú pre vás posilňovacie gumy na cvičenie. Stačí ak jednu pridržíte špičkou chodidla a hneď vytvoríte odpor, ktorým si môžete napríklad skvelo vytvarovať bicepsy, tricepsy, či chrbát. Existujú v rôznych farbách a stupňoch elasticity, preto môže cvičiť celá rodina, pokojne aj v sede, pri sledovaní televízie.

Slackline - povrazochodenie

Ale cvičenie by nemalo byť iba rozumnou aktivitou, ku ktorej sa viac-menej donútite. Hľadáte spôsoby ako sa pri pohybe zabaviť? Vyskúšajte slackline - lano na chodenie. Ide o pružné lano, ktoré sa podobá na pás látky. Najskôr sa po ňom naučíte chodiť, ale neskôr sa môžete zdokonaliť a priblížiť aspoň trochu k zručnosti, ktorú majú akrobati.

Povrazolezec môže na slackline skákať, robiť rôzne pozície z jogy alebo z gymnastiky, a tí najodvážnejší na ňom zvládajú aj saltá. Extrémne sa zapotíte, posilníte celé telo a zároveň si ani nevšimnete, že cvičíte. Win-win situácia, čo poviete?

Moderné technológie pre zlepšenie stravovania

Pri zlepšení stravovania sa snažte vyhnúť extrémnemu množstvu rád čo smiete a nesmiete jesť. Povedzme si to úprimne - keď máte chuť na čokoládu, myšlienka na ňu vás natoľko znervózňuje, že si ju nakoniec dáte, alebo vás privedie k prejedaniu sa v iných oblastiach. Ak by sme rozlišovali medzi hladom a apetítom, teda chuťou na niečo, bolo by stravovanie oveľa jednoduchšie.

My však túto schopnosť nemáme a preto môžeme využiť moderné technológie. Nainštalujte si do mobilného telefónu kalorické tabuľky. Rýchlo zistíte svoj stravovací cieľ - podľa výšky, váhy a toho, či chcete schudnúť, pribrať alebo udržiavať svoju váhu. A potom je to už iba na vás. Ak si doprajete sladkosti, spáľte kalórie športom. Ak sa stravujete ukážkovo, pokojne si večer doprajte kúpeľ a dobrý film na gauči.

V stravovaní platí pravidlo zlatej strednej cesty. Lebo zvládnete dodržiavať iba tie pravidlá, ktoré vás nebudú robiť nešťastnými. Vďaka počítaniu kalórií prirodzene prídete na to, že si môžete dopriať veľa ovocia a zeleniny a menej spracovaných potravín a polotovarov. Alebo odbúrate zvyk piť sladené nápoje, pretože pridajú kalórie a vôbec nezasýtia. Ibaže sa vďaka aplikácii stane z nepríjemnej témy zábavný vedecký projekt na vlastnom tele a zdraví.

Stop stresu

Na záver vám chceme prehovoriť do duše... Teda vlastne o duši ako takej. V zdraví aj v chorobe je pre nás dôležité zbavovať sa zbytočného stresu. Pretože v strese siahame na dno svojich síl a z dlhodobého hľadiska sa príliš vyčerpávame. Určite nechcete, aby sa z vás stala vyhorená zápalka neschopná radovať sa zo života.

Preto si vytvorte pravidelné príjemné rituály, ktoré vám prinesú pokoj do každodenného zhonu. Nedeľné pečenie koláča môže byť rovnako relaxačné, ako štvrtkový knižný klub s priateľmi. Letná grilovacia sezóna, spoločný volejbal s bývalými spolužiakmi alebo káva a koláčik s kolegyňami každý pondelok... Cielene si plánujte radosť zo života, je to totiž najlepším liekom.